Отбелязваме 200 г. от рождението на Петко Милев-Страшния | Фондация Българска Памет
img

Отбелязваме 200 г. от рождението на Петко Милев-Страшния

Днес се навършват 200 г. от рождението на големия български революционер Петко Милев – Страшния. Паметта на великия българин бе почетена с тържествена церемония пред издигнатия в негова чест монумент в гр. Тетевен. Домакин на събитието бе Община Тетевен, а специални гости на честването бяха някои от наследниците на Петко Милев, сред които Ангел Ангелов, посланик на Р. България в Р. Северна Македония, д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, доц. Борислав Великов, председател на 39-то Народно събрание.

Тържественото честване събра десетки граждани пред паметника на Страшния в Тетевен, който бе изцяло почистен и обновен с дарение на Фондация Българска Памет и Фондация „Доцент Борислав Великов – Монтана“. Освен почистването на монумента на бележития български възрожденец, бяха почистени и буквите на Тетевен, които красят входа на града, заедно с водната каскада, чешмата и паметника на Васил Левски.

След тържествената част в залата на Община Тетевен се проведе научна беседа с участието на проф. Пламен Митев (СУ), проф. Пламен Павлов (ВТУ), проф. Петко Петков (ВТУ). Те разказаха за за живота и делото на Петко Милев – Страшния, както и за дирята, която оставят тетевенци във възрожденската ни история.

Тематичната лекция завърши с награждаване на лауреатите в конкурса за есе и мултимедийна презентация, посветени на личността на големия български възрожденец. Отличените творби получиха грамоти, книги и парични поощрения, осигурени от д-р Врабевски и доц. Великов.