ОБРАЗОВАТЕЛНОТО ИЗДАНИЕ ПО ИСТОРИЯ „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“ С БЕЗПЛАТНА ЕЛЕКТРОННА ВЕРСИЯ | Фондация Българска Памет
img

ОБРАЗОВАТЕЛНОТО ИЗДАНИЕ ПО ИСТОРИЯ „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“ С БЕЗПЛАТНА ЕЛЕКТРОННА ВЕРСИЯ

„Моята България“ – първото образователно издание за млади читатели, което хронологично обхваща цялата история на България, вече е достъпно за безплатно четене и сваляне в електронен вариант от България и чужбина. То може да бъде използвано свободно от ученици, учители и любознателни читатели на адрес www.moyata.bg.

„Моята България“ е съвместен проект на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“ и издателска група „Просвета“. Автори на книгата са проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Пламен Митев, проф. Лизбет Любенова и доц. д-р Веселина Вачкова. Изданието е консултирано с редица преподаватели, като важен принос за това, „Моята България“ да предлага сериозна историческа информация на достъпен и разбираем за учениците език е Катя Илиева, преподавател в ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Книгата е предназначена за младите българи, които искат да научат повече за историята на България. Съдържа 51 теми, обхващащи историята на страната ни от Праисторията до Съвременността. Те са изложени кратко, но изчерпателно, с богат илюстративен и снимков материал. Това прави изданието подходящо както за училищно (от 5. до 12. клас), така и за самостоятелно ползване. 

„Историята не ни прави велики. Прави ни реалисти. С нея се научаваме да изграждаме човешка ценностна система. Учим се от грешките на предшествениците си. Гордеем се с постиженията им и се научаваме да вярваме в себе си. Вярващият в себе си човек е успешен и полезен на останалите.“, с тези думи д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, накратко представи замисъла на учебното издание „Моята България“.

В него наред с основните моменти от нашата история са включени и по-малко известни факти, събития и личности, които да провокират интереса и любознателността на читателя. Авторите са подбрали разнообразни източници, които разкриват кои са нашите предци, как са живели, кои са личностите, станали пример за подражание, защо имаме основание днес да се гордеем, че сме българи. В момента се работи върху това, учебното издание да бъде одобрено от специализираната комисия към МОН, като неразделна част от образователната програма.