Образователното издание „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“ с премиера на Софийския международен панаир на книгата | Фондация Българска Памет
img

Образователното издание „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“ с премиера на Софийския международен панаир на книгата

Образователното издание „МОЯТА БЪЛГАРИЯ. Кратка история за млади читатели“ бе официално представено в рамките на Софийския международен панаир на книгата. Уникалната книга е съвместен проект на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“ и издателска група „Просвета“.

Изданието е особено ценно, защото зад него стои труда на четирима изтъкнати български историци и университетски преподаватели – проф. Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова, проф. Пламен Павлов и проф. Пламен Митев. Те са специалисти в различни клонове на историческата наука, но работата по изданието ги обединява в името на една обща цел – да предадат ценните знания на младите поколения. Принос за това, „Моята България“ да предлага сериозна историческа информация на достъпен и разбираем за учениците език е Катя Илиева, зам.-директор и преподавател в ЧСУ „Цар Симеон Велики.

„Помагалото съдържа 51 теми, обхващащи периода от праисторията до съвременността. В него, наред с историята на страната ни, са включени и по-малко известни факти, събития и личности, които да провокират любознателността на читателите. Авторите са подбрали разнообразни източници, които разкриват кои са нашите предци, как са живели, кои са личностите, станали пример за подражание и най-вече дали имаме основание днес да се гордеем, че сме българи. Историята е важна за всички, защото тя освен наука за миналото е и трамплин за настоящето“, заяви д-р Врабевски по време на представянето.

„Старали сме се това, което ние като учени знаем като последни достижения в науката да го предадем на достъпен език за по-малките. Учебникът е написан така, че да кара младия читател да се научи да мисли критично, да си задава въпроси, да търси отговорите им“, заяви проф. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН и един от авторите на помагалото.

За разлика от учебните програми, утвърдени от МОН, където учебниците по история са разделени по класове, за първи път на пазара се предлага един общ разказ, който дава възможност на малките и големите читатели хронологично да проследят българската история. Темите в изданието са изложени кратко, но съдържателно, съпроводени са с богат илюстративен и снимков материал.