Нов български езиков кабинет отвори врати в Албания с инвестиция от Фондация „Българска памет“ | Фондация Българска Памет
img

Нов български езиков кабинет отвори врати в Албания с инвестиция от Фондация „Българска памет“

Фондация „Българска памет“ осигури финансиране за създаването и оборудването на нов български езиков кабинет в местното училище в Билища, Албания. В него децата от българското малцинство от региона ще се обучават на български език, българска история, литература и фолклор. Вчера кабинетът бе открит официално от председателя на Дружеството за българо-албанско приятелство (ДБАП) Димитър Николов, зам.-кмета на Билища Сокол Ходжа и представители на Фондация „Българска памет“, които бяха на посещение в Албания. В официалната церемония по откриването участваха Ервис Талюри и Яни Никола, съответно зам.-председател и секретар на ДБАП.

Езиковият кабинет ще бъде на разположение, както на децата от българското малцинство в региона, така и на албанските деца. Той ще бъде оборудван с голяма библиотека с книги на български език и мултимедиен проектор, на който децата ще могат да гледат образователни видеа за България, български филми и традиционна музика.

Екипът на Фондация „Българска памет“ посети и българското село Връбник, където е погребан големият български общественик и революционер Никола Пандовски. Той е човекът, който през 1939 г. от името на 70 български къщи във Връбник подписва Молбата на македонски българи до царица Йоанна, с която се иска нейната намеса за защита на българщината в Албания – по това време италиански протекторат.

Селото и до днес е запазило родния си български език и традиции. През лятото Дружеството се надява да успее да организира школа за децата, които идват в там през лятната ваканция, която ще им помогне да овладеят още по-добре езика и обичаите на своята татковина.

Посещението продължи към град Корча и офиса на Дружеството за българо-албанско приятелство, което се намира в града и е подкрепено от д-р Милен Врабевски. Всяка седмица българчета от целия регион се събират в него, за да учат български език и да се подготвят за кандидатстудентските изпити на университетите в България. Приятната атмосфера, родолюбивите инициативи и подготовката на бъдещите студенти са резултат от успешната инвестиция на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“ в младите българи от Албания и активната работа на Дружеството за българо-албанско приятелство.