“На този ден утвърждаваме спомена за общото ни историческо минало и градим мостове за бъдещето“ | Фондация Българска Памет
img

“На този ден утвърждаваме спомена за общото ни историческо минало и градим мостове за бъдещето“

С тези думи д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет се обърна към присъстващите на тържествената церемония провела се на  българския военен мемориал в Ново село, Рeпублика Македония.

На 6 май, 2017г. за 11-та поредна година Фондация Българска Памет организира съвместно честване на Деня на храбростта и празник на Българската армия. Мястото традиционно е  българския военен мемориал в Ново село, Струмишко, а тази година там си дадоха среща повече от 400 човека – младежи от България, Р. Македония и Западните покрайнини, представители на църквата, политици, посланици, военните аташета на САЩ, Китай, Италия, Франция, Сърбия и Русия, много общественици и представители на граждански организации.

Поклонението започна със заупокойна молитва, водена от Струмишки митрополит Наум, последвана от приветствия на официалните гости на събитието – д-р Милен Врабевски, Председател на Фондация Българска Памет, Росен Плевнелиев- Президент на България (2012-2017), д-р Андрей Ковачев – Член на Председателството на Европейския Парламент и г-н Иван Петков- Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Македония.

В рамките на церемонията бяха наградени ученици от ОУ „Никола Вапцаров“, гр. Струмица, участвали в конкурса за есе на тема „Съдбата на героите от 11-та пехотна Македонска дивизия – зов за мир и наш дълг за бъдещо развитие”.

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от Националната гвардейска част на Република България и от участниците в поклонението.

Възстановен през 2006 г. със средства на Фондация Българска Памет от изоставено военно гробище, през последните години този мемориал се посещава от хиляди, решили да отдадат почит на загиналите български войници.

Фондация Българска Памет организира родолюбивата инициатива с цел подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития. Стремежът е да дадем добър пример за съвместно  честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Р. Македония в перспективата на общото европейско бъдеще.

Снимки: Милен Василев, Фондация Българска Памет