Д-р Врабевски финансира поредно събитие за сближаване на младежитe от България и РС Македония | Фондация Българска Памет
img

Д-р Врабевски финансира поредно събитие за сближаване на младежитe от България и РС Македония

Д-р Врабевски финансира поредно събитие за сближаване на младежитe от България и РС Македония

 

На фона на политическото напрежение между България и РС Македония, днес в Пловдив стартира първото българско издание на македонския младежки конкурс за рисунка “Малък Монмартър”, автор на който е Детско художествено ателие “Свети Кирил и Методий”, гр. Битоля.

 

Именно деца от града, в който преди месец бе подпален българския културен център “Иван Михайлов”, пристигнаха в Пловдив, за да рисуват заедно с български ученици от района на Якоруда и Гоце Делчев. Инициативата е с цел не само обмяна на опит и знания между младежите, но и да докаже, че въпреки политическите разногласия и провокации между двете държави, децата трябва да растат в разбирателство помежду си.

 

За пръв път “Малък Монмартър” се провежда извън границите на РС Македония, а домакин на събитието в България е Фондация Българска Памет в лицето на д-р Милен Врабевски. 

 

“Това е поредната инициатива на Фондация Българска Памет, която цели да напомни на държавата, че са нужни реални действия в посока сближаване на хората от двете страни на границата. Но докато чакаме политиците да се сетят, ние просто го правим. От 15 години насам водя в България деца от Македония, които са неразделна част от програмата ми за европейска реинтеграция на диаспората ни, включваща стотици събития и дейности, освен ежегодните ни образователни семинари и нито веднъж не съм видял или чул за напрежение между тях, за реч на омраза и т.н. Как си обяснявате това?”, коментира д- Врабевски, основател и председател на Фондация Българска Памет.

 

По време на петдневния обмен, финансиран от д-р Врабевски, младежите ще  рисуват традиционна и стара градска архитектура не само в града под тепетата, но и в София, където ще завърши посещението им. Организаторите са се погрижили да направят престоя на децата незабравим с екскурзии около забележителностите в двата града, игри и опознавателни вечери.

 

“Малък Монмартър” ще завърши пред паметника на Цар Самуил в столицата на 3-ти юли, където ще бъдат раздадени дипломи за участие на всички художници, а осемте най-добри от тях ще получат специални награди, осигурени от Фондация Българска Памет.