Над 7000 деца от българската диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания са участвали в семинари на Фондация “Българска памет” | Фондация Българска Памет
img

Над 7000 деца от българската диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания са участвали в семинари на Фондация “Българска памет”

Над 7000 деца до момента от историческата ни диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Северна Македония и Албания се превърнаха в своеобразни посланици на европейската идея по своите държави в резултат на семинарите на Фондация „Българска памет“. Това каза председателят ѝ д-р Милен Врабевски в публична лекция в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, организирана от Студентско сдружение „Полити“ и Студентския дипломатически клуб, на тема „Създаване на мостове: Възможности за младите българи от Западните Балкани в контекста на европейската интеграция“.

Врабевски посочи, че е финансирал самостоятелно десетки семинари за деца от България от една страна, но и от диаспората ни в Албания, Северна Македония, Западните покрайнини, Украйна, Молдова и други места в региона. “На третия ден те проговарят на “език свещен на моите деди”, наречен български”, отбеляза той.

Врабевски обясни, че на тези семинари се занимават с всичко, което помага на децата да посрещнат предизвикателствата на високотехнологичния 21 век. Занимаваме ги с теми от кибернетика, роботика, програмиране, финансова грамотност, работа в екип, предприемачество, работим за езици, понякога споменаваме историческото наследство, каза той. Но събирайки тези деца, ние не искаме нищо от тях, използваме единствено европейския принцип – даваме всичко, на което сме способни, искаме тези деца да вървят напред и не очакваме нищо в замяна, отбеляза председателят на Фондация “Българска памет”. Той посочи още, че спортните събития, които организират, също са вариант да събират тези деца.     

Милен Врабевски даде примери за помощта на фондацията за българската общност в Република Северна Македония и в Албания. Той посочи, че в началото на май са удовлетворили молбата на община Пустец в Албания и са осигурили компютри и обзавеждане. Продължаваме да реализираме всякакви форми на подпомагане, за да знаят хората, че нас ни има и в трудни моменти се случват хубави неща, благодарение на нашата подкрепа и намеса, каза председателят на Фондация “Българска памет”. 

На лекцията в СУ присъства и Християн Пендиков, секретар на Сдружение “Цар Борис Трети” в Република Северна Македония, на когото беше нанесен побой през януари миналата година в Охрид. Милен Врабевски посочи, че са помогнали за възстановяването на Пендиков, който сега е студент и има шанс да се учи и работи в Българския Червен кръст. “Виждате колко малко трябва на един човек да му се подаде ръка в тежък момент и той знае, че има упование в България”, коментира Врабевски. 

Всички подкрепяме Западните Балкани да станат част от европейското семейство, естествено не безусловно, заяви още Врабевски. Той добави, че в последните 25 години сме пропуснали да имаме магистрала и жп линия със Скопие, както и Българската православна църква да бъде църква майка на Македонската православна църква. По думите му вината основно носим ние като общество. 

 

Източник: БТА