Над 5000 младежи са участвали в семинарите на фондацията за 10 години, а 1170 е броят на участниците в нашите дейности през 2016 г. | Фондация Българска Памет
img

Над 5000 младежи са участвали в семинарите на фондацията за 10 години, а 1170 е броят на участниците в нашите дейности през 2016 г.

Обръщение на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет и основател на научно-изследователска компания “Комак медикал”, в навечерието на 20 години от създаването на компанията и 10 години от дейността на фондацията:

Скъпи колеги,

Забързани в ежедневието и концентрирани в задачи и срокове, често пропускаме да видим постигнатото от всички нас през годината. Като част от моя екип, вие допринасяте далеч не само за реализацията на стратегическата ни визия – „Innovations for better health”. Вие сте двигателя за реализация на всички съпътстващи дейности, организации и каузи, в сферата на образованието, обичта към Родината, социалното включване чрез предприемачество и иновациите, подобряващи живота на хората и средата, в която живеем.

20 години след основаването си КОМАК МЕДИКАЛ е водеща, регионална, научно-изследователска компания в сферата на клиничната медицина, с дейности в 21 държави. Гордо честваме юбилея си!

Компанията ни реинвестира 74% от нетните си приходи от продажби в научноизследователска и развойна дейност. В резултат, през изминалата година получихме Наградата на Министерство на образованието и науката – ПИТАГОР за фирма с най-много инвестиции в научната дейност.  Показателно е, че сме единствената номинирана компания в тази категория. Нямаше други фирми, които да отговарят на европейските изисквания в тази област.

Предизвикателствата пред нас са все по-големи. В нелека конкурентна среда, запазваме устойчивия си растеж и социална ориентация. Обогатява се програмата ни за корпоративна социална отговорност. Превърнахме се в неразделна част от прогреса на обществото ни.

През последните 2 десетилетия добихме уникални комптенции. Науката е движещата ни сила. Основната разлика между нас и акционерните мултинационали, обаче е добавената ни стойност към развитието на обществото. Ние сме фактор в израстването му, а не просто източник на доходи.

Съвременната медицина е немислима без иновации. В състояние на постоянно усъвършенстване сме и ние. Инвестицията в иновационни продукти е неразделна част от растежа на компанията.

В тази връзка, уникален успех е класирането ни за бенефициент по Хоризонт 2020. Той идва вследствие на мотивацията, експертизата и стремежа на екипа ни към нови знания. Показва също и подготовката ни и способността за изпълнение на проекти по Европейската програма за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 и Европейските структурни и инвестиционни фондове. Доказваме, че сме в  състояние да генерираме икономически свръхзначими нововъведения, които повлияват положително световното здравеопазване.

В резултат получихме оценки и споделяния от страна на Европейската комисия, че сме сред най-иновативните предприятия, нареждайки се сред т.нар „Шампиони на растежа“ и показвайки доказателства на положително иновативно управление /58%, над средното ниво от 54%, Доклад на инструмент на ЕК за оценка на иновативния потенциал на компаниите (IMP³rove Assessment report)/. Като бенефициент по Инструмента за Малки и средни предприятия на Хоризонт 2020,   спомогнахме България да бъде на картата на програмата, т.к бяхме сред единиците български компании с успешни проекти от началото на програмния период. Европейската комисия ни отличи и със Сертификат за отлични постижения.

Поредната положителна новина от последните дни, бе че в категорията на средните предприятия са одобрени 36 дружества по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“, като на първо място бе класиран проектът на Комак Медикал, предвиждащ внедряване на автоматизиран иновативен метод за събиране и управление на данни.

Стимулът ни като екип за това колективно усилие е перспективата компанията да получи конкурентно преимущество и да увеличи пазарния си дял в Европа. Затова, колеги, не спирайте да се усъвършенствате, продължавайте да учите и да искате да знаете повече, защото активните, любознателни, различно мислещи хора, отворени към новия ритъм в заобикалящия ги свят, с въображение и изобретателност, са „сърцето“ на КОМАК и свързаните с нея организации и компании!

Всеки един от вас в ежедневната си работа допринася за инвестициите, които правим за младите хора в страната и чужбина, съхраняването на националната ни и европейска идентичност и в преодоляването на обществени предизвикателства, в здравеопазването, демографските промени и благосъстоянието на населението.

Untitled-1

Скоро ще отделим в самостоятелна единица нашето SMO.

Фондация Българска Памет е неразделна част от политиката на Корпоративна социална отговорност на КОМАК. С убеждението, че в страната ни има все още нереализиран иновативен потенциал, вече 10 години инвестираме в това младите хора да повярват в себе си и да намерят път към своето успешно бъдеще. Рекорд постигнахме и в един от знаковите ни, изключително полезни, инвестиционни проекти „Път към университета“, който продължава вече 8 години:

През тази година, броят на учениците възползвали се от осигурените от нас курсове за подготовка за кандидатстване в университет – по БЕЛ, математика, биология, англ. Език, история, география и др. – достигна 540 от общо 15 населени места. Над 85% от тях се класират успешно за следване във висши училища в България и Европа. За настоящата година – пак рекорд: записани са 580 деца от 16 селища.

За десетте години дейност на нашата организация над 5000 деца са участвали в превърналите се в емблематични за нашата организация семинари „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ и голяма част от тях избраха да продължат реализацията си в България. Успешно организирахме и реализирахме и четири проекта съфинансирани от програма „Еразъм+“ на ЕС. Един от тях „ Младежки форум за предприемачество и демография“ бе отличен със знак за качество от Центъра за развитие на човешките ресурси и Министерство на образованието и науката.

Обхванатият брой младежи от дейността на Фондацията за 2016г. наброява 1170, като една голяма част от идващите от традиционната ни историческа диаспора от Украйна, Молдова, Сърбия и Македония се превръщат в своеобразни посланици на европейската интеграция.

В рамките на нашата дейност затвърдихме партньорството си с фондация „Ханс Зайдел“ и с Представителството на Европейската комисия в България, продължихме и добрата колаборация с Община Варна като през 2017 година планираните дейности за Пролетния семинар на фондацията ще станат част от програмата на „Inno wave 2017 – Варна, европейска младежка столица“.

В сферата на образованието и науката стартирахме създаването на Учебно помагало по Родинознание, издаваме две книги с непубликувана информация за дейността и живота на Васил Левски и Априлското въстание. Продължихме с подкрепата си за кампанията „Будител на годината“, защото вярваме, че будните за духовно, са тези, които допринасят обществото ни да върви напред. И дълг на всеки от нас е да даде време, сили и умения в полза на хората и страната ни. Затова приех като признание за добре свършената от всички нас работа – наградата „Апостол на българщината“. Присъдена бе с единодушно гласуване от 80-те члена на Сдружение „Пазители на българщината“. Приех и поканата да се присъединя към новосформирания Обществен съвет на Българското Национално Радио като поредната висока оценка за успешната дейност на Фондация Българска Памет, през годините.

Спонсорирахме и единствените за страната чествания на поредните славни годишнини от историческото ни минало: 830 г. от Въстанието на Асен и Петър и 1300 г. от първия в Европа междудържавен договор с търговски клаузи (Тервл/Теодосий, 716 г.). Събитията бяха организирани от Великотърновския университет, с който сме в дългогодишно успешно партньорство.

Наред с успехите в сферата на образованието и с вярата, че здравото общество е успешно, разширихме и дейностите си в социалното подпомагане. Имаме успешно завършен цикъл в кампанията „Голямото семейство“ на Президента на Република България с две многодетни семейства от Годеч и с. Дъбене. Продължихме да подпомагаме и добри ученици от социално слаби семейства в Западните покрайнини и Родопите. Подпомогнахме повече от 20 семейства с деца болни от диабет от Югозападна България, Русе и Карнобат.

Финансирахме и организирахме, провелата се за първи път в България, конференция на тема „Аутизъм и проблеми в развитието“. Един от най-добрите световни учени проф. Хари Шнайдер, обучи български лекари и логопеди в прилагането на иновативен метод за лечение на деца с аутизъм и проблеми в развитието. В навечерието на Коледните празници стартирахме и подкрепата си за Дом за сираци в град Берковица.

Нека се гордеем с постигнатото и да вярваме в идеите и плановете си, реализирайки ги с мотивация, за да може и другите да продължават да вярват в нас и да ни подкрепят и през следващите 20 години!

Желая на всички ви най-искрено една поредна, все така успешна 2017 г за вас и семействата ви,

Д-р Милен Врабевски