Ученици от Струмица, Банско и Белица се подготвят за съвместното честване на патронния си празник | Фондация Българска Памет
img

Ученици от Струмица, Банско и Белица се подготвят за съвместното честване на патронния си празник

Основно училище „Никола Вапцаров“ и гимназия „Яне Сандански“, гр. Струмица (Македония), професионална гимназия „Никола Вапцаров“, гр. Банско и гимназия „Никола Й. Вапцаров“, гр. Белица ще отбележат заедно патронния си празник на 7 декември, когато честваме 108-годишнина от рождението на талантливия поет.

Учениците пристигнаха в родния град на Вапцаров на 5 декември, като финансовата и организационна подкрепа за повода е поета изцяло от Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски. Екипът на Фондацията подготви разнообразна културно-образователна програма за младежите, която е посветена на живота и творчетвото на Никола Вапцаров.

Освен нови знания за своя патрон, учениците от Банско, Струмица и Белица имаха възможност да се запознаят и с любопитни факти за глаголицата, да научат защо кирилицата е азбука на разширението и какво е нейното национално, европейско и световно значение. Те се докоснаха до различните диалекти в съвременния български език посредством интересна игра, последвана от не по-малко интересна дискусия.

Учениците от България и Македония взеха активно участие и в интерактивната сесия „Life Line“, подготвена от екипа на Фондация „Българска памет“. Всички участници в нея, разделени на няколко екипа, по креативен и интересен начин представиха своята „линия на живота“, която показа огромното им желание да общуват едни с други, да творят и да работят заедно в името на това да бъдат продуктивни и полезни за обществото си.

Въпреки студеното време групата нямаше търпение да посети къщата-музей на Никола Вапцаров, за да се подготви още по-добре за тържественото отбелязване на годишнината на големия поет на 7-ми декември. Децата се запознаха с драматичния му живот, видяха негови лични вещи и тефтерчето, в което е записал последните си стихове.

Очаквайте снимки и информация от утрешното тържествено честване на празника.