“Моята България” с представяне на конференция в Силистра | Фондация Българска Памет
img

“Моята България” с представяне на конференция в Силистра

На 9 юни в Силистра се проведе уникалната по рода си конференция на тема „Споделяне на добри практики за родолюбие и патриотично възпитание на младите хора”, която беше организирана като продължение на конкурса за детска рисунка „Слънчевите руни в българските шевици и история” с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет. 

В конференцията участие взеха двама от авторите на “Моята България” и едни от най-уважаваните професори по история проф. Лизбет Любенова и проф. Даниел Вачков, които представиха учебното помагало пред аудиторията.

„Това помагало е най-вече един опит за възкресяване на паметта. Чрез него вдигаме романтичната мъгла, която има върху българската история, и стъпваме на реалните факти, на реалните геополитически интереси на великите сили в търсене на това къде е България”, коментира от трибуната проф. Любенова и допълни „Да не прекъсваме линията на паметта, защото чутите клишета, чутите модели не работят при нас. Всеки народ трябва да извърви своя път, за да може да стъпи на корените си”. 

„Учебното помагалото „Моята България” в определен смисъл разбива редица митове, но не само – то ни показва, че имаме страшно много основание да се гордеем от нашата история и ролята на нашето общество в културния свят”, сподели пред присъстващите на конференцията проф. Даниел Вачков.

По време на събитието бяха представени и родолюбиви дейности на училища, читалища и музеи от областта, разнообразни исторически книги и учебни помагала, както и книги с описание и информация за смисъла на българските шевици.