Млади предприемачи в действие! | Фондация Българска Памет
img

Млади предприемачи в действие!

Днес 60 младежи от България, Македония и Сърбия посетиха една от най-проспериращите компании в България, а именно Imperia Online. Съосносвателят и предприемачач Доброслав Димитров, разказа своята вдъхновяваща история и даде полезни практически съвети, свързани с кариерното ориентиране и възможностите в IT индустрията. „Не е достатъчно да съществуваш. Трябва да промениш средата в която се намираш и да оставиш следа“, допълни той.

Посещението е част от проекта на Фондация „Българска памет“ на тема „Социалното приобщаване на младите чрез предприемачество“, който се осъществява съвместно със Сдружение на граждани „Македоно-българско приятелство“, Р. Македония (БЮРМ) и Гражданско сдружение „Grupa liperalnih, ambicioznih i solidarnih“, Сърбия. Той се проведе между 15 и 19 януари в София. 

Младежите имаха интерактивна сесия и със Здрава Воденичарова, Мениджър проекти, „Мрежа Хлебни къщи“ и Сандра Топалска, Експерт програми и проекти, „Хлебна къща София“, както и интересни и полезни срещи с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Институт за икономическа политика, Светлан Станоев, съосновател и старши фасилитатор в The Business Institute и социалните предприемачи Йорданка Янакиева от фондация „Рицарите на доброто“ и Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“.

Основната цел на проекта е чрез неформално обучение, да се развият предприемачески умения, допринасящи за повишаване нивата на младежка заетост, социално приобщаване, и превенция от радикализация у 60 младежи от България, Р. Македония и Сърбия. Събитието се осъществи в рамките на 5-дневен семинар в гр. София, България. 

Екипът на Фондация „Българска памет“ беше подготвил интересни игри и занятия, които да повишат индивидуалната мотивация на всеки участник за социално включване чрез развитие на дигитални умения и търсене на информация относно професионална реализация, обучения, адаптиране на предприемаческа идея към съществуващи източници за финансиране и т.н.

Участниците по проекта „Социалното приобщаване на младите чрез предприемачество“ са младежи на прехода между средно и висше образование и студенти. Те бяха селектирани чрез конкурс за есе на тема: „Как предприемачеството ще промени моя живот, моя град и моята държава?“.