Младежи от няколко държави обсъждат в Банкя зелени инициативи и иновативни идеи за опазване на околната среда | Фондация Българска Памет
img

Младежи от няколко държави обсъждат в Банкя зелени инициативи и иновативни идеи за опазване на околната среда

С интересни дискусии, интерактивни игри и вдъхновяващи лекции протекоха втория и третия ден от семинара на Фондация Българска Памет „Формиране на еко-начин на мислене и инициативност сред младите хора“, съфинансиран по програма „Еразъм +”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, който за пореден път се провежда в гр. Банкя.

Младежите от България, Сърбия и Молдова обсъдиха заедно бъдещи зелени инициативи и иновативни идеи, свързани с опазването на околната среда.

Чрез различните практики, лекции и интерактивни игри, младежите успяват да развият еко-начин на мислене и инициативност, отношение и самосъзнание за опазването на природата, като се запознаят и с концепцията за т.нар „екологичен отпечатък“ на човешката дейност върху околната среда.

Сред лекторите в семинара са инициатори и ръководители на еко кампании и бизнес иновации, свързани със зеленото бъдеще. Благодарение на менторите, младежите ще добият и умения как да формират обективно мнение по даден въпрос, както и ще работят върху комуникацията, критичното мислене и екипната адаптивност.

Старт на интересните лекции даде г-н Лазар Радков, инициатор на кампанията ” Капачки за бъдеще”, който сподели пред участниците, че трябва да се инвестира в това всеки да се опита да направи нещо добро, с което да промени света, както и да се говори с младите хора за това да учат много, да работят много, да се грижат за света и да доброволстват.

„Темата за климатичните промени е плашеща понякога, но аз апелирам да приемете това предизвикателство като една необятна възможност за по-добър свят, в който ще живеете, диктувате и променяте правилата. Младите хора навсякъде по света са активно променящите ситуацията и решаващи проблемите. Вие може да настоявате бизнеса и политиката да се променят. Бъдещето е във ваши ръце!”, сподели пред младежите Георги Стефанов от WWF България.

Припомняме, че 60-те участници в семинара са избрани след участие в конкурса за есе на тема „Аз мисля и действам в зелено“. Повечето младежи са бъдещи студенти, а чрез обмена те могат освен да получат нови знания, и да опознаят България, да научат повече за различните култури, държави и обичаи, както и да създадат нови приятелства.

* Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.