Младежи от Македония посетиха Европейския парламент в Брюксел с подкрепата на ФБП | Фондация Българска Памет
img

Младежи от Македония посетиха Европейския парламент в Брюксел с подкрепата на ФБП

За поредна година Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски инициираха, финансираха и организираха посещение на младежи в Европейския парламент в Брюксел. Участие в тазгодишната официална визита взеха близо 35 от най-изявените ученици от Източна Македония, като повечето от тях за пръв път излизат извън страната и имат шанса да се докоснат до впечатляващата европейска столица.

Под внимание при подбора на младежите бе взето активното им участие в конкурсите за есе и образователните младежки обмени, организирани от Фондация „Българска памет“, както и участието им в семинара по „Предприемачество и високи технологии“, който ФБП проведе в Делчево в края на 2018 г.

Посещението на Европейския парламент се осъществи по покана на евродепутата д-р Андрей Ковачев, а целта на визитата бе младежите да се запознаят с функциите и ролята на ключовата европейска институция в процеса на взимане на решения в Европейския съюз, както и да научат какво е значението й за държавите членки на ЕС и техните граждани. В следващите два дни децата ще имат възможност да разгледат забележителностите на Брюксел и да усетят духа на Обединена Европа. 

Инициативата е част от дългогодишната програма на Фондация „Българска памет“ за трансгранично сътрудничество, което дава позитивни резултати за развитието на добрите взаимоотношения между хората от двете страни на границата в името на общото ни европейско бъдеще.