Младежи от Македония на пътешествие в България с подкрепата на д-р Милен Врабевски | Фондация Българска Памет
img

Младежи от Македония на пътешествие в България с подкрепата на д-р Милен Врабевски

Близо 60 младежи от Македония от Общините Делчево, Пехчево, Берово, Македонска Каменица и Виница пристигнаха на двудневна образователна екскурзия в България по инициатива и с финансирането на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“. Много от тях бяха в България за първи път.

Първата спирка от пътешествието на младежите бе в Благоевград. Там посетиха Регионалния исторически музей и старинния квартал „Вароша“. Под лъчите на топлото есенно слънце децата се разходиха в центъра на града и се снимаха пред паметника на Гоце Делчев. 

Днешният ден предложи още повече изненади на младите хора от Македония. Денят им стартира със страхотна презентация на Йорданка Тодорова от Младежки екип „Европа“ (Team Europe Junior Bulgaria), която им разказа за това как е създаден Европейският съюз, каква е структурата му, как работи, каква е ролята на основните институции в него, какво е значението му за държавите членки на ЕС и техните граждани и какви възможности за развитие открива той пред тях. По време на презентацията имаше и викторина, в която най-активните и досетливи ученици получиха награди.

За младежите от Делчево, Пехчево, Берово, Македонска Каменица, Виница имаше и още една специална изненада. Те се срещнаха и разговаряха с д-р Милен Врабевски и екипа на ФБП за възможностите за кариерно развитие и успешна бъдеща реализация. Докторът покани младежите на специалното изнесено издание на XXIII Есенен семинар на Фондация „Българска памет“ на тема „Предприемачество и високи технологии“, което ще се проведе в Делчево, Македония, на 16 ноември по инициатива и със средства на Фондацията. 

След вдъхновяващите сутрешни занимания, младите хора се отправиха към центъра на София, където разгледаха най-интересните забележителности на столицата.

Образователната екскурзия е поредна инициатива от дългогодишната програма на Фондация „Българска памет“, финансирана лично от д-р Врабевски, за трансгранично сътрудничество, което дава позитивни резултати за развитието на добрите взаимоотношения между хората от двете страни на границата в името на общото ни европейско бъдеще.