„„Малък Монмартър 2022“ през погледа на участниците от България и РС Македония | Фондация Българска Памет
img

„„Малък Монмартър 2022“ през погледа на участниците от България и РС Македония

„Малък Монмартър 2022“ през погледа на участниците от България и РС Македония

 

След края на събитието на Фондация Българска Памет за млади художници “Малък Монмартър 2022”, което се проведе в Пловдив и София с над 20 деца от България и Република Северна Македония, споделяме с вас емоциите на част от участниците. 

 

  Фазилен Сеймина, 17г., Якоруда 

Да творим рамо до рамо с нашите приятели от РС Македония, беше удоволствие за всички ни. Наслаждавахме се на времето заедно, комбинирано с усърдна работа и забавления. Всички се надяваме отново да се срещнем и да създаваме още много хубави моменти. Искам и тук да изкажа благодарност към д-р Врабевски за поредното страхотно събитие, което той и екипът му организират.

 

Ана Полизовска, 13 г., Битоля

Идвала съм и преди в България, но за пръв път участвам в такова събитие, заедно с група от РС Македония и България. Много съм впечатлена от всичко, което видях и най-вече от архитектурата в Пловдив. Беше ми много интересно да разглеждам детайлите на къщите и да ги пресъздавам на платното. Искрено съм изненадана, че съм наградена сред осемте най-добри художници в този конкурс, наистина не очаквах и го оценявам. И Пловдив и София са много красиви градове и ще се радвам ако отново имам възможност да ги посетя. 

 

  Васил Ботушанов, 13 г., Якоруда

Първо искам да изкажа благодарността си към фондация Българска Памет  за възможността да се включа в проекта „Монмартър 2022”. Участието ми в „Малък Монмартър 2022“ ме обогати още повече. Обиколката с екскурзоводите в София и Пловдив беше изключително интересна, вдъхновяваща и поучителна. Никога не съм си представял, че ще създам толкова много приятелства за толкова кратко време.

  Леа Стерјева, 14 г., Битоля

Посещението в Пловдив и София ще ми оставят много хубави спомени за цял живот. Това са едни от най-хубавите градове, в които съм била. Архитектурно някои места ми напомниха на Виена, с елементи в римски стил. Най-впечатлена съм от храм-паметника „Св. Александър Невски” в София, както и от Стария град в Пловдив. 

Сприятелих се с много момичета и момчета от българската група и се надявам скоро отново да мога да дойда в България. Благодаря на Фондация Българска Памет за предоставената възможност. Чувствам се отлично, всичко беше много вълнуващо.

 

  Валентина Даламангова, 15г., Гоце Делчев

Няма начин да опиша колко прекрасно беше това изживяване. Едно от нещата, които ми направиха впечатление е колко много можем да научим един от друг. Много съм щастлива от факта, че имах възможност да осъществя връзка и да създам нови приятелства не само с деца от моя роден край, но и от РС Македония. 

  Марија Јанкуловска, 14 г., Битоля

Всичко организирано по програма по време на това събитие беше много интересно, забавно и сплотяващо. Рисувахме доста през деня – по 6-7 часа, за да успеем да пресъздадем това, което виждаме. Впечатляващо е да видиш детайлите и след това да ги пренесеш в рисунката си. Например Народният театър в София – орнаментите на сградата са много изящни. Смятам, че се получиха доста добри творби. 

Всяка вечер пък, за да разпуснем, имахме организирани вечери, игри или дискотека. Аз най-много се забавлявах по време на боулинга.Надявам се скоро отново да имам възможност да се срещна с моите нови приятели от България и адмирирам създаването на такива сплотяващи инициативи.

 

  Ангела Цветковска, 17 г., Битоля

Занимавам се с рисуване от много време, започнах още 5-годишна да посещавам детско ателие за изкуства „Свети Кирил и Методий“ Битоля, та чак досега. За пръв път обаче участвам в такова мероприятие и беше много приятно и полезно изживяване за мен. Като художник най-впечатлена съм от сградите в Пловдив. Благодаря на журито, което оцени рисунките ми. Тръгвам си със страхотни подаръци от Фондация Българска Памет, спомени и приятели и се надявам в най-скоро време да дойда пак.