Майка на 11 деца от България: Благодарение на д-р Врабевски имаме собствен дом | Фондация Българска Памет
img

Майка на 11 деца от България: Благодарение на д-р Врабевски имаме собствен дом

Историята на многодетното семейство Зартови от българския град Русе от години вълнува медийното пространство в страната, след като преди години домът на Зартови изгоря при пожар навръх Нова година, вследствие на което социалните институции отнеха единадесетте деца от родителите им.

Изпитанията пред семейството започват, когато се налага да направят всичко по силите си, за да си осигурят нов дом с необходимите условия, за да могат да приберат при себе си 11-те си деца.  

През 2020 година Ивелина и Красимир Зартови наследяват имот в с. Николово – голяма, семейна къща, но в ужасно занемарено състояние. В тяхна мечта се превръща идеята да превърнат мястото в своя първи собствен дом.

Щастливата развръзка се оказва запознанството на сем. Зартови с д-р Милен Врабевски. С негова помощ многодетното семейство ремонтира къщата си и обзавежда голяма част от нея, осигурява компютри за онлайн обучението на децата и финансира шофьорските курсове  на майката – Ивелина.

Повече за помощта на д-р Врабевски, както и за отговорността да имаш 11 деца, разговаряхме с Ивелина.

 Ивелина, разкажи ни как прекарахте изминалите коледни и новогодишни празници, знаем, че тази година са били по-специални за вас?

Да, това бяха може би най-хубавите празници за нашето семейство. Както винаги, децата бяха в еуфория, имаше подаръци, суетяхме се в кухнята около приготвянето на трапезата. Всяко дете имаше задача, която трябваше да изпълни, свързана с подготовката около празниците. Но най-хубавото нещо беше, че за пръв път посрещнахме Новата година в уюта на собствен дом. Чувството е наистина  специално – да знаеш, че си си вкъщи, че това място е наше, че всяка вещ е наша. Изпитваш едно спокойствие … за което сме изключително благодарни на д-р Врабевски, който ни помогна да изградим дома си.

Всъщност как се запознахте с д-р Врабевски?

Ако трябва да съм честна – стана много случайно. Попаднах на публикации за него в една група във Фейсбук. Видях, че подпомага многодетни семейства, а тогава ние имахме поредния проблем с жилището си, бях наистина отчаяна и просто реших да му пиша и да му разкажа за нашия проблем. Написах му имейл и буквално след 5-10 минути получихме отговор от него, че от екипа му ще се свържат с нас. И така, няколко дни по-късно с негова помощ започнахме ремонта на къщата ни, която изглеждаше трагично в началото.  Мъжът ми и децата сами ремонтираха всичко, защото искахме да вложим и собсвени усилия и ето, че вече имаме дом, в който има място за всички.

Как се справяте с грижите и възпитанието на всички деца?

Няма да лъжа – не е лесно, но имаме будни, разумни и добри деца, за което съм много щастлива. Опитваме се да обръщаваме нужното внимание на всяко от тях, да ги подкрепяме и да им предаваме най-важните ценности.

Поради епидемиологичната обстановка в целия свят, повечето от децата в момента учат от вкъщи, как върви онлайн обучението?

Никак не е лесно, защото са на различна възраст, в различни класове, съответно по-малките имат нужда и от допълнителна помощ. А най-големият проблем беше, че разполагахме само с един настолен компютър без камера и микрофон и децата нямаха възможност да влизат в онлайн часовете. Помолих за помощ доктор Врабевски и отново сме безкрайно благодарни, защото осигури на всяко дете устройство и сега всеки може спокойно да учи и работи, без да зависи от останалите.  Това е наистина огромна помощ.  Но помощта му не спря дотук –  с толкова деца, особен в зимните месици е много трудно да се справяш без кола, а аз нямам и книжка. Доктор Врабевски финансира шофьорските ми курсове и сега съм напълно отдадена да се подготвя добре и да ги взема.

11 деца – това  е огромна отговорност. Сигурно честно сте обект на нападки от обществото?

Да, така е, това много ни обижда. Решението да имаме 11 деца е осъзнат избор и не съжалявам за него, не си представяме живота ни без тях. Децата са благословия!