Комак Медикал отличена с наградата “Питагор” за компания с най-много инвестиции в научноизследователската и развойна дейност в България | Фондация Българска Памет
img

Комак Медикал отличена с наградата “Питагор” за компания с най-много инвестиции в научноизследователската и развойна дейност в България

На 24 май, на тържествена церемония в София, за поредна година Министерство на образованието и науката връчи наградите за съществен принос и постижения в развитието на науката – „Питагор“.

Награда „Питагор“ 2020г. в категория Фирма с най-много инвестиции в научната дейност и развитие за периода 2017-2019г. бе присъдена на Комак Медикал ООД. Според журито след нелека надпревара, компанията се е отличила и отговорила на високите критерии за приз в тази област.

Наградата получи основателят и изпълнителен директор на Комак Медикал д-р Милен Врабевски.

„За втори път получавам тази награда и съм изключително признателен за това, че ми давате възможност и мотивация да продължа в тази посока. Искам да благодаря най-много на моите колеги, които изнесоха на раменете си целия този процес на напрекъсната инвестиция и реинвестиция в българската наука. Много е важно да подчертая следното: „Скъпи колеги, тази награда е ваша“, сподели д-р Врабевски по време на награждаването и допълни, че инвестирайки непрекъснато в иновативно мислене, той и екипът му стигат до някои нестандартни резултати,а пример за това е започналата ваксинация на гражданите от Република Северна Македония  по негова инициатива.

Наградата „Питагор“ за втори път отива в Комак Медикал, след като през 2016 тя спечели приза в същата категория. Компанията бележи ускорен темп на увеличаване на инвестициите си в научна дейност, като в резултат на тази благоприятна динамика, средствата, вложени в НИРД към 2020 г. спрямо 2016 г. нарастват повече от двойно.

Комак Медикал е създадена през 1997 г. от д-р Милен Врабевски, собственик и неин изпълнителен директор. През годините тя се утвърждава като най-голямата такава за научно-изследователска и развойна дейност в Югоизточна Европа, извършваща както традиционни, така и високо иновативни клинични проучвания в различни терапевтични области и в проекти за подобряване качеството на живот.

През 2021 г. Комак Медикал оперира в 30 държави. Компанията реинвестира 88% от нетните си приходи от продажби в разходи за инвестиции в НИРД. Кумулативно за тригодишния период (2018-2020) разходите на компанията възлизат на 62 324 000 лв. – значителни средства с абсолютна стойност за мащабите на страната.

През последните пет години компанията поставя специфичен фокус върху намирането на иновативни решения, включително и чрез програма Хоризонт 2020 на здравни и обществени предизвикателства, да мисли изпреварващо, в посока персонализирана медицина и в създаване на специализирано знание в белодробни заболявания, които са равни по значимост на онкологичните и сърдечносъдовите.