Книгата „Pro Bulgaria“ издадена за първи път на български с подкрепата на Фондация „Българска памет“ | Фондация Българска Памет
img

Книгата „Pro Bulgaria“ издадена за първи път на български с подкрепата на Фондация „Българска памет“

 

?
Книгата „Pro Bulgaria“, издадена и написана на френски език преди близо 105 г. от Луи Айер, известен като „швейцарeцa с българско сърце“, за първи път може да бъде прочетена на български език. Проектът е по идея на адвоката Станислав Станев и е реализиран с подкрепата на Фондация Българска Памет„ и д-р Milen Vrabevski.

Преводът е дело на възпитаниците на старозагорската езикова гимназия „Ромен Ролан“, адвокат Евгени Иванов и докторантa по „Международно право“ – Димитър Ангелов. Книгата, олицетворяваща българския патриотизъм, бе тържествено представенa пред десетки граждани в сградата на Федерацията на научно-техническите съюзи в България.

Вдъхновяващият, героичен пример на „швейцареца с българско сърце“ заслужава да бъде помнен и разказван, а заветът му за добротворчество и прогрес да бъде продължен. Фондация „Българска памет“ вече повече от 11 години подкрепя и ще продължава да подкрепя проекти, свързани с yтвърждаванетo на националното чувство у най-младите, чрез родолюбиви инициативи за опазване и социализация на културно-историческото наследство.

„Един народ, който за трийсет години последователна и нецеленасочена дейност успя да се възроди и да донесе благоденствие на отечеството си, не може да бъде победен. Той вече се е захванал със своето възстановяване, като не цели друго освен да превърже раните и да възстанови силите си. Героизмът на неговите добродетели и великото му минало са гаранция за неговото бъдеще.“ Луи Айер

Приятно четене на всички!