Как световни музиканти застанаха зад български проект | Фондация Българска Памет
img

Как световни музиканти застанаха зад български проект

Винаги е много приятно, когато се твори качествена и стойностна музика. Още повече, когато това се случва в България. А когато световни титани от музикалната сцена застанат зад български проект, сме най-щастливи.

Тази седмица в online предаването на Dir – “Матине”, музикалната тема е силно застъпена благодарение на приятната компания на д-р Милен Врабевски. Лекар, предприемач, филантроп, композитор и продуцент, д-р Врабевски пристига в студиото, за да си поговорим за Intelligent Music Project.

“Имах усещане, че постоянно се появяват музикални идеи в мен и ще е грехота да не им дадем реализация. Това е като да спасиш от погрешна сублимация някаква колекция от идеи, които блъскат вътре в подсъзнанието ти и търсят път навън. Реших да се взема в ръце и да си припомня младините, въпреки че съм пишман музикант, не толкова компетентен, и да седна и да запиша всичко това, което ми хрумва. Получиха се доста интересни парчета и вече шест албума.”, припомня си д-р Врабевски старта на Intelligent Music.

Покрай проекта на д-р Врабевски не просто се появяват интересни парчета. Той успява да вдъхнови и обедини музикални величия като Джон Лоутън, Саймън Филипс и Джоузеф Уилиямс, Джон Пейн, Тим Пиърс, Нейтън Ийст, Карл Сентънс и Рони Ромеро. Всички те застават зад Intelligent Music Project и го възприемат като свой. А това неминуемо води до успех и разпознаваемост не само у нас, но и по цял свят.

“Целта беше да имаме ракети-носители и, когато правим един продукт с високо качество, да имаме шанса някой да разбере, че го правим и, че той е български. Популяризацията на българската култура си има своите трикове. На един немалък пазар, на който всичко гениално е може би вече измислено, но все още има място за добри парчета, ние решихме, че имаме свободната ниша, която за да заемем с гордост и чест. Трябва да има адекватно оповестяване за нея и да бъдем максимално убедителни. И за двете неща ни трябваха рок звезди от световна величина, които преди да запишат нещо с нас, трябваше да харесат материала. Това беше и съвършенството в нашите отношения – да видиш как хора, които са били твоите кумири, в момента са твои контрагенти и партньори, а до голяма степен и приятели.”

Разбира се, в проекта се включват и много български музиканти с безкомпромисен талант, а плановете на д-р Врабевски предвиждат след време Intelligent Music Project да е съставен изцяло от родни изпълнители. На нас обаче ни е любопитно как и защо човек, който е успешен в толкова разнопосочни сфери, избира да вложи голяма част от времето и ресурсите си в сферата на музиката и каква е крайната цел. А обяснението на госта на “Матине” звучи дълбокомислено, осъзнато и приложимо не само в музикалния свят, но и във всеки друг аспект от живота.

“Посланието на Intelligent Music е това – въпреки, че я прави лекар, виждате, че тази посока на музиката определено дава нещо, получава се нещо добро. Значи следвайте и вие мечтите си, бъдете добронамерени, не забравяйте, че и вие имате още какво да кажете. И, че всеки един има някакъв талант в себе си, с който може да бъде полезен на хората. Ако махнете страха от съзнанието си и лъжата по възможност, остава едно нещо в мозъка – таланта, с който можеш да бъдеш полезен на останалите хора. Искам това да се разбере от нашата музика.” 

Заедно с първата българска музикална телевизия – ММ, д-р Врабевски се е нагърбил с нелека задача. Популяризирането и налагането на качествена българска музика в световен мащаб е трудна задача, която изисква много постоянство, целеустременост и голям професионализъм. Intelligent Music Project и съвкупност именно от това, а турнето им това лято е доказателство, че не просто вървят, а летят в правилната посока.

“След двата много успешни концерта в Пловдив и Варна, където се получи тази синергия между публика и изпълнители – това е красотата на живото изпълнение, продължаваме в София на 18 септември, на следващия ден сме в Летен театър Бургас, след това продължаваме в Гърция и от февруари следващата година започваме промоция на шестия ми албум, който се нарича “The Creation” или “Съзидание”, както го наричаме на български.”

Как да закупите билети за оставащите концерти от турнето на Intelligent Music Project можете да разберете в сайта на mmtvmusic.com. А каква е формулата за успех не само в бизнеса, но и в живота, колко е важно да влагаш страст в нещата, с които се занимаваш и къде е ключът към щастието на човека – гледайте цялото интервю с д-р Милен Врабевски в “Матине” с Рени и Вяра.

Гледайте видеото тук:  Гледай видео