Йозлен, 16г.: Отношенията между България и РС Македония не влияят на младежите от двете страни на границата | Фондация Българска Памет
img

Йозлен, 16г.: Отношенията между България и РС Македония не влияят на младежите от двете страни на границата

Разговаряме с Йозлен Неджип от Долно Дряново, която е сред участниците в кампанията на Фондация Българска Памет „От двете страни на границата“. Какви са впечатленията й от времето, прекарано с младежите от Северна Македония, участието й в изложбата в Народното събрание и смята ли, че има напрежение между децата от двете държави – разберете в следващите редове.

Разкажи ни малко повече за теб.

Казвам се Йозлен Неджип, на 16 години и съм от село Долно Дряново. Уча в Обединено училище „Христо Ботев“, с. Долно Дряново. Моето хоби е да рисувам. Още от много малка ме влече това начинание. Обичам да рисувам всичко, но определено пейзажите са моята страст. Имам по-малък брат, който също обича да рисува и в интерес на истината е много добър.

Какви са впечатленията ти от семинарите на Фондация Българска Памет?

Участвала съм и преди в подобни семинари и дейности на Фондация Българска Памет. Първия път бяхме в Северна Македония. Първото ми впечатление, когато се запознах с децата от там беше много добро. Завързах много приятелства. Това, че говорехме различни езици не представляваше проблем за нас, разбирахме се чудесно. Бяхме и в Пловдив, и в София заедно. Там успяхме да се опознаем повече. Играхме различни игри, рисувахме и се забавлявахме заедно. Вечеряхме на една маса и споделяхме за хобитата си. Най-трогателният момент беше, когато трябваше да се разделим с младежите от Македония, с които създадохме страхотни приятелства. Тогава всички се прегърнахме за сбогом. Ето заради такива моменти смятам, че има смисъл от всички инициативи на Фондация Българска Памет.

Влияят ли отношенията между двете държави на вашите?

Отношенията между държавите по никакъв случай не влияят на нашите. Ние искаме да има мир и подобни семинари биха могли да ни сближат повече. Все пак всички сме хора и трябва да се разбираме. Затова много се радвам, че има хора като д-р Врабевски, които организират подобни иниациативи за младежите. Според мен отношенията между България и Северна Македония трябва да се подобрят. Трябва да имаме мир и да сме задружни един към друг. Все пак сме братски държави и трябва да се подкрепяме.

Ти си част и от кампанията на Фондация Българска памет „От двете страни на границата“, посветена на отношенията между двете държави. Разкажи ни повече за твоето участие.

Не ми допадат отношенията между България и Северна Македония и бих искала това да се промени. Мисля, че тази кампания би спомогнала за подобряване на отношенията ни и съответоно да имаме мир. В рамките на кампанията всички участници имахме задача да нарисуваме рисунка по темата „От двете страни на границата“.  Моята рисунка изразява мира именно между двете държави. Двата гълъба със знамената изразяват мира между държавите, Земята изобразява единството и че всички сме едно цяло. От едната страна съм нарисувала българин и македонец, които пият вино в името на мира. А от другата страна как играят хоро и развяват знамената на България и Македония.

А какво за теб е България?

България е моята родина и отечество. Казвам го, защото страната, в която си се родил, е родината, към която изпитваш респект, уважение и признателност. България значи много за мен. Обичам я безрезервно и вярвам в светлото й бъдеще.