Исторически момент за България: Албания призна българското малцинство | Фондация Българска Памет
img

Исторически момент за България: Албания призна българското малцинство

Коренното българско население в Албания очаква това решение още от 1934 г.

13 октомври 2017 г. След бурни дискусии и неколкократно отлагане на гласуването, албанският парламент прие законопроекта за защита на националните малцинства. Той призна съществуването и на българското малцинство наред с останалите 8, които са вече признати в страната. С инициирането и организацията на целия процес по признаването се ангажираха председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и евродепутатът д-р Андрей Ковачев.

До официалното регистриране на етническа ни група се стигна след активната съвместна дейност именно на Фондация „Българска памет“ и „Дружество за българо-албанско приятелство“. Само за седмица, повече от 3000 души от Билища, Корча, Голо Бърдо, Мала Преспа и Гора заявиха писмено желанието си да се самоопределят като българи в официална подписка, организирана от Фондацията. Тя бе изпратена до албанския парламент и правителство и изигра ключова роля в процеса по признаването на българското малцинство.

Членове на Европейския парламент от различни държави и политически партии също изпратиха писмо до парламента на Албания, в което призоваха да се спазят препоръките на Европейския парламент по въпроса с регистрирането на българската етническа общност.

„Има изключителни млади българи, които пазят духа, усещането за слава и гордост от произхода и историческото си наследство. Искам да напомня, че последните преговори по въпроса за признаване на българско малцинство в Албания са от 1934 г. и са прекъснати от собственото ни правителство. Заради последвалите през 40-те години тоталитарни режими у нас, в югофедерацията на Тито и в Албания, десетилетия наред не е направена нито една крачка. Ето защо ние решихме да изпълним дълга си към нашите сънародници и инициирахме процеса по признаването на българите в Албания. Щастлив съм, че усилията ни бяха възнаградени“, коментира по повод новината д-р Милен Врабевски.

Още в началото на 2017 г. докторът се ангажира с дългосрочни инвестиции в образованието, интеграцията и социализацията на младите българи в Албания. Той подпомогна развитието на паралеките, в които се изучава български език в Билища и Корча като броят им нарасна от 2 на 4 само за няколко месеца.

Само след няколко дни Фондация „Българска памет“ изпраща 100 деца от историческата ни диаспора в Албания, Украйна, Молдова, Македония и Сърбия на посещение в  Европейския парламент в Брюксел, като целта е те да се запознаят с неговата роля и значение, както и с мястото на България в Европейския съюз. Посещението е по покана на членовете на Европейския парламент д-р Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев.