Историческа среща: д-р Милен Врабевски среща хаджи Станьо Врабевски | Фондация Българска Памет
img

Историческа среща: д-р Милен Врабевски среща хаджи Станьо Врабевски


По покана на известния български журналист и писател Павел Боржуков и Кметството на село Врабево, д-р Милен Врабевски взе участие в тържествената церемония по полагането на портрета на хаджи Станьо Врабевски в галерийния кът на читалище „Христо Ботев“.

На тържествената церемония присъства кметът на с. Врабево Иван Карагьозов, писателят Павел Боржуков, всички представители на Кметския съвет, както и активни културни и обществени дейци от селото.

Като пряк наследник на видния български революционер и търговец, който е бил сред най-доверените хора на Левски, д-р Врабевски добави портрета на хаджи Станьо Врабевски към „светилищната“ колекция на селото. Там са поместени портретите и на други бележити българи с врабевенски корени, които по един или друг начин са допринесли за благото на родината си и са били двигател на промяната в нея.

„Обогатяването на скромния ни пантеон с портрета на хаджи Станьо Врабевски е израз на нашата признателност към значителния принос на тази достойна личност в историята на региона и на България. Радостен съм, че сред нас е и неговият правнук д-р Милен Врабевски, който изглежда „генетично“ е захранен с оня живец на Станьо Врабевски, който с благотворителната си дейност издържа 20 семейства на загинали въстаници и не съм учуден, че също в такава перспектива се развива и дейността на неговия наследник д-р Врабевски“, сподели на официалната церемония Павел Боржуков.

Хаджи Станьо Врабевски е не само ревностен борец за национално освобождение, но е и изключително влиятелен човек,  ползвал се с голям авторитет и уважение. Той учредява, а след това и председателства Тетевенския революционен комитет, явявайки се и като негов основен спонсор. Синовете и внуците на хаджи Станьо стават активни дейци на освободителното движение в тетевенския край против турското робство. След края на войната хаджи Станьо Врабвески връща всички пари от касата на Тетевенския революционен комитет на младата българска държава и става първия кмет и благоустроител на Тетевен.

В чест на събитието и на предстоящия празник на селото, д-р Врабевски даде тържествена вечеря за всички гости.