Интересни теми, дискусии и лектори на 5-дневния младежки обмен на Фондация Българска Памет | Фондация Българска Памет
img

Интересни теми, дискусии и лектори на 5-дневния младежки обмен на Фондация Българска Памет

На високи обороти продължи проектът на Фондация Българска Памет и д-р Милен Врабевски в партньорство със Сдружение за Македонско-Българско приятелство (гр. Битоля, Република Северна Македония) и „Община на българите в АТО Гагаузия“, Република Молдова – „Насърчаване на критичното мислене, инициативност и споделяне на фундаменталните ценности сред младите, чрез развитие на медийна грамотност, дигитални и граждански компетенции“

Програмата продължи с вълнуващи лекции и работни групи, посветени на важни на теми, като: социалните аспекти на комуникациите, критичното мислене, киберсигурност, гражданското общество в демократична България и възможностите за младите хора в Европейския съюз.

Сред специалистите, с които имаха възможност да се срещнат младежите бяха Делян Момчилов, мениджър “Комуникации”, който сподели какви са стъпките в изграждането на една успешна съвременна медийна кампания в Интернет без негативни тези и реч на омразата. След него Юлиян Евтимов, управляващ партньор в “3 CON” разкри тънкости при създаването на съдържание в Интернет, както и запозна младежите с аспектите на дигиталния маркетинг.

В презентацията на Йордан Божилов, Председател на Софийски форум за сигурност, пък бе обърнато специално внимание на темата за фалшивите новини в мрежата – за това как да им противодействаме и да не ставаме жертва на пропаганда. Петър Кънев от Национален център за безопасен интернет разказа на участниците е обмена какво означава преходът от дигитална компетентност към дигитално гражданство и какви са необходимите компетенциите през дигиталната епоха на 21 век.

Форумът продължи със симулация на телевизионно предаване “Референдум”, ръководена от журналиста и водещ на предаването Добрина Чешмеджиева на тема “Ролята на гражданското общество като гарант на демократичните ценности и медийната свобода: гражданско участие в мрежи и възможности за партниране в борбата с фалшивите новини и езика на омразата”.

На финала на 5-дневния обмен д-р Моника Панайотова, член на Консултативния съвет на ФБП, бивш заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС (2017-2018), евродепутат (2012-2014) и председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в българския парламент (2010-2012), заедно с д-р Младен Ламбев, бивш координатор на Парламентарното измерение на първото ни председателство, представиха по интригуващ и увлекателен начин научените уроци от историята на ЕС; възможностите, които Съюза предоставя за младите хора, както и приоритетите в програма „Еразъм+“ за новия програмен период (2021-2027 г.).

Проект №: 2019-1-BG01-KA105-061486 е съфинансиран по програма Erasmus+ , Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”