Интересна среща и дискусия с преподавателите по история от област Стара Загора | Фондация Българска Памет
img

Интересна среща и дискусия с преподавателите по история от област Стара Загора

Днес д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, заедно с проф. Пламен Павлов и проф. Лизбет Любенова, част от авторския колектив на „Моята България“, представиха едноименното учебното помагало пред учители по „История и цивилизации“ от област Стара Загора. Всички заедно участваха и в ползотворна дискусия, от която се родиха интересни и реално приложими идеи, които да бъдат включени в следващите издания на помагалото.

Събитието се осъществи по покана и с любезната подкрепа на Регионално управление на образованието – Стара Загора в лицето на г-жа Мария Цоловска, старши експерт по обществени науки и гражданско образование към РУО-Стара Загора.

Едни от водещите историци в България разказаха за предимствата на образователното издание и за новаторския процес на работа около създаването на „Моята България“. Проф. Пламен Павлов, който е преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий и проф. Лизбет Любенова, директор на научния архив на БАН разкриха, че като учени са се постарали да включат в историческите текстове последните достижения в историческата наука на достъпен език за младите читатели.

За първи път на пазара се предлага един общ разказ, който дава възможност на малките и големите читатели хронологично да проследят българската история от праисторията до съвременността.  Темите в изданието са изложени кратко, но съдържателно, съпроводени са с богат илюстративен и снимков материал. Информацията в историческите текстове е изцяло базирана на писмени и археологически извори. В „Моята България“ са включени и по-малко известни факти, събития и личности, които да провокират любознателността на читателите.

„Изданието е особено ценно, защото зад него стои труда на четирима изтъкнати български историци и университетски преподаватели – проф. Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова, проф. Пламен Павлов и проф. Пламен Митев. Те са специалисти в различни клонове на историческата наука, но работата по изданието ги обединява в името на една обща цел – да предадат ценните знания на младите поколения. Учебникът е написан така, че да кара младия читател да се научи да мисли критично, да си задава въпроси, да търси отговорите им.“, сподели д-р Милен Врабевски по време на представянето.

Д-р Врабевски съобщи, че в момента се подготвя второ издание на „Моята България“, предназначено за по-големи ученици. В него авторите ще предложат по-подробна информация в проследяването на българската история с обогатен документален и илюстративен материал, още повече извори и интересни и не толкова познати факти.