За 16 поредна година националният литературен конкурс “Този безкраен свят” излъчи своите лауреати | Фондация Българска Памет
img

За 16 поредна година националният литературен конкурс “Този безкраен свят” излъчи своите лауреати

По време на събитието д-р Милен Врабевски връчи традиционната награда на Фондация Българска Памет

 За поредна година националният литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“ излъчи своите лауреати. Конкурсът се организира от Първа езикова гимназия, гр. Варна, а наградният фонд се осигурява от Община Варна и Фондация Българска Памет.

Тазгодишната тема на „Този безкраен свят“ бе „Следи“ и беше интерпретирана в 130 творби на участници от цялата страна. От тях отличени с награда бяха литературните произведения на младите творци Надежда Дюлгерова (Петрич), Карина Цветкова (Варна), Габриела Христова (Габрово), Милица Иванова (Варна), Йоана Симеонова (Варна), Джованна Колу (Сливен), Весела Петрова (Варна), Елизабет Петрова (София), Ивана Драгиева (Хасково), Пресияна Ганева (Севлиево), Ъшъл Османджък (Пловдив).

Специалната награда на Фондация Българска Памет бе връчена лично от нейния основател и председател д-р Милен Врабевски на осмокласника Георги Жилев от Благоевград, ученик в Природо-математическа гимназия „Сергей Корольов“.

„Аз съм дете, което има всички ценни неща, необходими, за да се чувствам жив – да виждам, да чувам, да ходя, да мисля и да говоря. Да имам родителите си, приятелите си и своя дом“, разказва за себе си Георги и допълва, че иска да стане добър човек – всичко, което е нужно, за да се изкачи по стълбата на живота

В творбата си Георги свързва следите със страха, но и с щастието:

“Днешният ден не е ден като всички останали дни ……

Следите от всичко, което се случва, стоят в сърцето като малки стъпки на плажа. Знаете ли, от началото стъпките са на малки разстояния една от друга? Все едно човек ходи плахо и несигурно, крачи към своята битка и сякаш в сърцето му има страх, СТРАХ от всичко, което му предстои. После следите от стъпките стават по-големи и по-смели. Все едно човек тича на плажа ….. тича към бъдещето си.

Една малка случка в нашия живот оставя големи отпечатъци върху нашето бъдеще. Затова за героя от разказа следите са от болка, загуба и липси.

Да ….Следите от страх да не загубим близките си, оставят най-големи отпечатъци в живота ни…….”

Идеята за литературния конкурс „Този безкраен свят” се заражда през учебната 2006/2007 в памет на Красимира Попова и Йордан Йорданов – емблематични преподаватели в Първа езикова гимназия, гр. Варна, а първите си лауреати конкурсът отличава през май 2007 г.

През годините на своето съществуване литературният конкурс е притегателен център за вдъхновени млади творци на английски и немски език от страната и  от българската диаспора в чужбина. В национален мащаб форумът е уникален – и до днес той е единственият конкурс, насочващ младите хора в гимназиална възраст към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа –  немския и английския.