За поредна година д-р Врабевски ще подкрепи Mеждународния конкурс „Млади виртуози“ | Фондация Българска Памет
img

За поредна година д-р Врабевски ще подкрепи Mеждународния конкурс „Млади виртуози“

И през 2018 г. Фондация „Българска памет“ и председателят й д-р Милен Врабевски ще подкрепят ежегодния Международен конкурс „Млади виртуози“. Конкурсът e предназначен за млади изпълнители и творци от цял свят. Той предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представят своя талант пред големи музиканти, членове на международното жури,  доказали себе си на световните музикални сцени и в световния афиш.

След успешното тринадесето издание през 2017 г., в което 158 участника от 35 държави от четири континента проявиха интерес и по впечатляващ начин защитиха дарбата си и таланта на своите педагози, Фондация „Млади виртуози” в съорганизаторство с НМУ „Любомир Пипков” и с подкрепата на Фондация „Българска памет“, обявиха и неговото Четиринадесето издание, което ще се проведе в София между 16 април – 22 април 2018 за специалност Камерна музика и 8 октомври – 12 октомври 2018 за специалност Композиция.

Тържественото откриване ще се състои на 15 април с концерт на Софийска филхармония със солист София Мехоношина – носител на Голямата награда „Откритието на конкурса 2017“ и специалната награда на Софийска филхармония, под диригентството на Найден Тодоров.

В рамките на Международния конкурс „Млади виртуози“ се провеждат редица творчески срещи, уъркшопи, както и концерти на именити музиканти. От 2013 г. е единствения български конкурс – член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY/European Union of Music Competitions for Youth.