За втора поредна година д-р Врабевски спаси две от най-мащабните световни арт събития за младежи в Северна Македония | Фондация Българска Памет
img

За втора поредна година д-р Врабевски спаси две от най-мащабните световни арт събития за младежи в Северна Македония

За втора поредна година две от най-старите арт събития в Северна Македония “Мал Битолски Монмартр” и Детски художествен конкурс и изложба “Битоля”, които са и две от най-мащабните в света, станаха факт, благодарение на България в лицето на филантропа д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет.

След като през 2023 г. за пръв път от 42 години македонската държава не обезпечи осъществяването на двата световни конкурса за млади художници, организаторите бяха изправени пред безпрецедентния проблем как да не прекъсват традицията и да успеят да организират събитията. 

След дълго лутане из сложния лабиринт от политически и партийни страсти, натиск и спиране на подкрепа от държавни институции и министерства без обяснение, през 2023 г. д-р Врабевски дари 18 000 евро за провеждането на двата мащабни световни конкурса.

Ситуацията през 2024 г. не бе по-различна и въпреки че двата конкурса за световно изкуство тази година имат рекорден брой участници, финансирането отново бе оскъдно. По тази причина д-р Врабевски увеличи помощта към организаторите от Детско художествено ателие “Св. Св. Кирил и Методий” и за провеждането на тазгодишните събития Фондация Българска Памет дари 25 000 евро, превръщайки се в най-големия дарител за осъществяването на двата престижни детски арт конкурса.

Събитието бе официално открито снощи в град Битоля в присъствието на кмета на град Битоля, както и посланици и консули в страната.

От сцената Славчо Неделковски, организатор на събитието и председател на Детско художествено ателие “Св. Св. Кирил и Методий” изрази благодарността си към д-р Врабевски. 

“Благодарни сме, че има хора като него, които инвестират в младите и работят за единство и сплотеност. Без д-р Врабевски нямаше да бъдем тук тази вечер”, сподели Неделковски.

Поради невъзможността да присъства лично на откриването, д-р Врабевски отправи специално видео послание към организаторите и всички присъстващите:

“Правя го, за да изпълня със съдържание думи като европейска солидарност, трансгранично сътрудничество и премахване езика на омразата. Търся начини да градим икономически мостове заедно. Правя доста за децата на България от близо две десетилетия, а децата от РС Македония са наши братя и сестри. Чувствам приятното задължение да инвестирам в тях, както правя за децата от България”.

Тази година в престижния конкурс участват над 100 младежи от 20 държави. Те ще прекарат седем дни в Битола, изпълнени с творчески мисии и задачи.