Започна ХХI Есенен семинар във Варна с участието на близо 200 деца от българската диаспора | Фондация Българска Памет
img

Започна ХХI Есенен семинар във Варна с участието на близо 200 деца от българската диаспора

„Поколение Европа – новата вълна млади предприемачи“ е мотото на ХХI Есенен семинар във Варна, който събра близо 200 младежи от българската диаспора в Македония, Сърбия, Молдова, Украйна, Албания, Румъния, както и деца от Западните Родопи и района на Тервел. Тази година събитието постави акцент върху предприемачеството като възможност за личностно и професионално развитие.

Участие в официалното откриване на семинара взеха д-р Моника Панайотова, зам.-министър на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г., Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, д-р Клаус Физингер, регионален директор за Югоизточна Европа на Фондация „Ханс Зайдел“ и Богдан Мирчев, представител на Фондация „Ханс Зайдел“ за България. Домакин на събитието бе д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“

Традиционният Есенен семинар е културно-образователна инициатива за европейска интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора. Те общуват на български език, който е основа за създаването на посланици на евроинтеграцията в страните от Източното партньорство и Западните Балкани.

 „Целта ни е да покажем на тези млади хора как най-успешно да се възползват от начините за развитие, които Европейският съюз предлага. Именно тези младежи ще бъдат нашите бъдещи културни и икономически мостове с останалите европейски страни. Желаем младите ни братя и сестри да свържат образованието и кариерното си развитие с България. В години на демографска криза тази диаспора е ключов наш стратегически резерв. Важно е обаче тези деца да са и достойни граждани в държавите, от които произхождат. Искаме да сме сигурни, че те ще могат успешно да допринасят и за развитието на собствените си общества по местоживеене“, сподели д-р Милен Врабевски.

През последните 10 години, в рамките на проекта „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“, над 5 хиляди български младежи от общностите ни зад граница са имали възможност да опознаят културата и актуалното настояще на България, както и възможностите за образование и професионална реализация, които дава европейското членство на страната ни. Инициативата стартира от есента на 2007 г. в подкрепа на секторните образователни политики в рамките на общата политика за българите в чужбина.

Тази година програмата на семинара е излючително интересна и атрактивна за децата. Ще има сесии по история, етнология и европейска интеграция. Акцент ще бъде поставен върху иновативното мислене, дигиталното предприемачество, възможностите за финансиране на предприемачески идеи и т.н. Сред имената на лекторите на XXI Есенен семинар са: Ясен Георгиев, Изпълнителен директор на Институт за икономическа политика, Иван Кънчев и Марио Мишев от сдружение „Българска история“, Светлин Наков, основател на SoftUni, Методи Терзиев, оперативен директор на Betahouse, Добрина Чешмеджиева, ТВ водещ и журналист от Българската национална телевизия.

Видео и LIVE включвания от семинара може да видите на Facebook страницата на Фондация „Българска памет“.