Зам.-министърът на образованието на РС Македония и кметът на Делчево откриха 3-ия изнесен семинар на ФБП | Фондация Българска Памет
img

Зам.-министърът на образованието на РС Македония и кметът на Делчево откриха 3-ия изнесен семинар на ФБП

220 младежи от пограничните региони на Северна Македония станаха част от 3-ия интерактивен семинар на Фондация Българска Памет на тема „Иновации, прогрес и дигитален свят“ в Делчево. Събитието бе открито от д-р Милен Врабевски, председател на ФБП, Петър Атанасов, зам.-министър на образованието на РС Македония и Горан Трайковски, кмет на Община Делчево. Инициативата се реализира с финансирането на д-р Милен Врабевски.

„На първо място искам да подчертая, че е важно да сме заедно, защото заедно можем повече. Важно е и да знаем повече, защото натрупаните знания днес, раждат иновации утре, а иновациите са предпоставка за прогреса във всяко едно общество – общество чието бъдеще сте вие. Силно вярвам, че каквато и да е държавата, ние също сме част от нея и я правим успешна. Именно затова искаме да ви предадем своя опит и експертиза, защото искаме утре вие да сте онези, които я управлява.“

По време на семинара младежите ще се потопят в света на предприемачеството, дигиталните технологии, 3D програмирането, роботиката, виртуалната реалност и много други.

Семинарът в Делчево е част от дългогодишните инвестиции на д-р Милен Врабевски за професионални и образователни перспективи за сближаване на хората от двете страни на границата. Целта на иновативния форум е да насърчи младежите да усвоят компетенциите на XXI век за да бъдат конкурентни, гъвкави и успешни в обединена Европа. 

В своето обръщение към младите хора по време на семинара, кметът на Делчево Горан Трайковски благодари на д-р Милен Врабевски за дарението, направено от него, за изграждане на фасадата и покривната конструкция на един от най- големите църковни храмове в западната ни съседка. Д-р Врабевски и Горан Трайковски заедно посетиха църквата „Св. Кирил и Методий“ и проследиха напредъка на строителните работи. В продължение на 20 години църквата стоеше недовършена. На входа на църковния храм бе поставена табела в знак на благодарността на жителите на Делчево към Фондация Българска Памет за направеното дарение.