Заместник-кметът на Община Пустец, Албания: Помощта на д-р Врабевски за българската диаспора е безценна | Фондация Българска Памет
img

Заместник-кметът на Община Пустец, Албания: Помощта на д-р Врабевски за българската диаспора е безценна

През 2020 г. в разгара на пандемията от коронавирус, д-р Милен Врабевски направи големи дарения за жителите на община Преспа, Албания, голяма част от които са част от българската историческа диаспора. Част от инвестициите бяха свързани с изграждането на водопровод в с. Туминец, благодарение на което в две от деветте села в областта вече има 24-часово водоснабдяване.

 

Общината бе оборудвана и с пожарна кола, линейка и високопроходим автомобил – и трите до момента липсващи в региона. Днес новите придобивки обслужват над 10 000 души в областта, в която хората живеят в крайна бедност след разрушителното земетресение в Албания през 2019.

 

Една година след направените дарения разговаряме със заместник-кмета на Община Пустец – Яни Никола, от който ще разберем повече за това как ивестициите в региона са допринесли за по-доброто качество на живот на жителите.

 

Г-н Никола, какво се промени след изграждането на водопровода в с. Туминец?

Благодарение на д-р Милен Врабевски в с.Туминец, Община Пустец бе направено реновиране на централната част на водопровода. Преди това селото имаше вода едва по 5-6 часа на ден,  но след помощта на д-р Врабевски вече има вода денонощно. Сами разбирате колко труден е животът без достъп до вода,  това води до трудности за всяко домакинство, особено за тези, в които живеят и деца. Със сигурност водопроводът допринесе за по-доброто качество на живота на хората в областта.

Как се стигна до помощта на д-р Врабевски?

Д-р Врабевски много пъти е посещавал българите в Албания, много по-често от българските политици. След като видя обстановката на терен и как живеят българите в Албания, още от първата седмица изпълни всички необходими нужди на жителите на Мала Преспа, училищата и общината. Той е човек с голямо сърце, държи на думата си, това го е доказал с годините. И искам да ви спомена още няколко неща, които е направил за българската диаспора в Албания:
Организира семинари за децата от неделните училища в Корча и Билища, също така и за всичи училища от региона на Преспа. Благодарение на д-р Врабевски и Фондация Българска Памет децата от българска народност имат възможност да посещават България поне 3 пъти годишно, което за тях е много ценно. Това държавата никога не е го правила. Финансира изграждането на мултифунксионален кабинет по български език в Билища и изграждане и обзавеждане на компютърна зала, учителска стая и библиотека в училището в Пустец. Много пъти е съдействал и е помагал за лечение на бедни хора от Мала Преспа, както и на млади студенти за реализиране и обучение в България. И това е съвсем малка част от помощта на д-р Врабевски към българската диапора в Албания.

 

Влизат ли в употреба дарените пожарна, линейка и автомобил за социален патронаж?

Веднага ви давам пример – през август 2020 и август 2021 при големите пожари на границата с Гърция пожарният автомобил влизе в действие и благодарение на него и нашите опитни пожарникари се справихме със ситуацията. Често помагаме и на съседните общини при бедствия и пожари. Линейката е винаги в готовност за всякакви ситуации,  използвали сме я и за транспортиране на възрастни и болни хора, които са се нуждаели от специализирана помощ, до болницата в гр. Корча.

Автомобилът 4×4 ни помага да достигаме до по-отдалечените села – тук имаме тежък планински терен и без подобен автомобил преминаването би било много затруднено.

Какво бихте казали за финал?

Надявам се занапред българската държава де стане по-активна в нашия регион и заедно да преодоляваме всички проблеми, които касаят българите в Албания. Нека да не забравяме, че българите тук живеят в едни от най- бедните райони и всяка помощ, дори минимална, е в тяхна полза. Благодарим отново за загрижеността и отдадеността на д-р Врабевски към нашата диаспора през всички тези години. За нас тя е безценна!