Заедно и щастливи на финала на XXIII-ия Есенен семинар на Фондация „Българска памет“ | Фондация Българска Памет
img

Заедно и щастливи на финала на XXIII-ия Есенен семинар на Фондация „Българска памет“

Днес приключи 5-дневният Есенен семинар на Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски. Той се проведе за 11-та поредна година и отново събра близо 200 деца от българската историческа диаспора от Молдова, Украйна, Албания, Македония, Сърбия и България (Родопите и района на Тервел). Заедно и щастливи от новите приятелства и от всички ценни уроци, които научиха от страхотните лектори на семинара, младите хора си пожелаха да се върнат отново в България, за да получат образование и възможности за реализация.

Тази година темата на форума е „Предприемачество и високи технологии“ и бе повече от интересна и актуална за младежите. Младите хора се срещнаха със страхотните лектори на семинара, които са най-яркия пример за това колко феноменални хора има в България и колко много възможности предлага страната ни за създаване на иновации, развиване на предприемачески проекти в сферата на високите технологии – роботика, изкуствен интелект, виртуална реалност, добавена реалност, 3D мапинг, 3D моделиране на обекти, криптовалути и блокчейн.

Програмата е практически насочена и фокусирана върху успешното бъдеще на младежите, което е неизменно свързано с развиването на дигитални компетенции и с познаването на основните предприемачески принципи, технологиите и професионалните възможности, които високотехнологичните индустрии предлагат. Участниците в семинара общуват на български език, който е основа за създаването на посланици на евроинтеграцията в страните от Източното партньорство и Западните Балкани.

Огромни благодарности отправяме и към нашите лектори: Моника Панайотова (Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС) , Марина Кирова (Представителство на ЕК в България), Борис Христов (356labs), Райчо Райчев (EnduroSat), Марин Петков (MP Studio), Димитър Игнатов (IWALK BG), Бисер Манолов (Forbes), Диман Михнев (Роболига България), Иван, Живко и Кристиан (Формула Student) и разбира се нашите приятели от Relsson и чаровният ни виртуален водещ НАУМ. Страхотни сте!

XXIII Есенен семинар е една от многото образователни инициативи на Фондация „Българска памет“ за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора. Целта е да се установи ефективен и устойчив процес по изграждането на икономика на знанието и реализация на младите хора.

Ежегодният форум на Фондация „Българска памет“ се осъществява в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България, Община Варна и Фондация „Ханс Зайдел“ .