Завърши четвъртият национален конкурс за литература “Албена-2021”, организиран с подкрепата на Фондация Българска Памет | Фондация Българска Памет
img

Завърши четвъртият национален конкурс за литература “Албена-2021”, организиран с подкрепата на Фондация Българска Памет

Завърши четвъртото издание на националния литературен конкурс „Албена-2021“, организиран от читалище „Христо Ботев – 2011“  и Фондация Българска Памет. Форумът беше подкрепен и от кметство „Врабево“, община Троян и Съюза на българските писатели.

В тазгодишното издание на конкурса със свои творби участваха 229 автори не само от България, но и от българската диаспора във Великобритания, Белгия, Молдова, Сърбия, Германия и Албания, а големият интерес към събитието от страна на писатели от различни възрасти и региони за пореден път отреди на „Албена“ място сред водещите в този жанр конкурси.

 

Журито на „Албена-2021“ бе в състав проф. Аксиния Джурова – изкуствовед, проф. Ивайло Христов – писател, Владо Даверов – писател, Павел Боржуков – писател и Марин Костовски – драматург. Оценяващите не присъдиха първо място, а останалите наградени са както следва – две втори награди – за Борислав Костов и разказа му „Една дълга бира в една кратка вечер“ и за Николай Табаков за „Животът е“. Всеки от тях получи плакет и парична награда от 700 лв.

Трето място бе присъдено на Васил Руменов Попов за прозиведението му „Дамата с кокосовия орех“ и на Констандина Бело (Албания) за разказа „Бягство“. Всеки от тях получи плакет и парична награда от 500 лв.

 

Журито връчи и още две специални награди от името на Община Троян. Това бяха наградата за местен автор, с която бе отличен Мильо Велчев от гр. Априлци за разказа си „Картичка на стената“. Той получи плакет и награда от 400 лв.

Наградата за творба на млад автор с изявена художествена стойност отиде при Тиана Гъдева за разказа й „Небостъргач в канавката“.

 

Журито на конкурса отличи с грамоти за включването в конкурса още 35 творби, както и други 30, които са били широко дискотирани на финалния кръг.

 

Наградените, както и други отличени в конкурса разкази ще бъдат публикувани в четвъртото издание „Антология Албена“.