Завърши спонсорираният от д-р Милен Врабевски Втори национален литературен конкурс „Албена“ | Фондация Българска Памет
img

Завърши спонсорираният от д-р Милен Врабевски Втори национален литературен конкурс „Албена“

На 28 юли се състоя официалното награждаване на петимата лауреати на Втория национален литературен конкурс „Албена“, спонсориран от Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски. Тази година съревнованието събра рекорден брой участници от цялата страна – 217, като по-голямата част тях са млади български автори.

Поради високите художествени качества на изпратените литературни произведения, д-р Милен Врабевски подсигури и най-големия до този момент награден фонд от 5 награди по 400 лв. Беше връчена и 6-та специална награда – картина на художника Димитър Ленгечев.

„Ние вярваме, че инициативи като литературното биенале „Албена“ са от изключително значение за развитието на любовта към литературата и писането у младите хора. Ето защо, решението на председателя на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски да подкрепи конкурса беше решаващо за това той да добие такава популярност и да достигне до повече хора. Тази година интересът към литературния ни форум е огромен“, коментира българският писател и организатор на конкурса Павел Боржуков.

Конкурсът се организира от Кметство Врабево и  НЧ „Христо Ботев“ със съдействието на Община Троян. Той е посветен на създаването на драматичен женски образ.

Лауреатите в конкурса, спечелили парична премия, подсигурена от Фондация „Българска памет“, са:

Евелина Кoванджийска за разказа „Лудата от българския Йерусалим“

Валентин Попов за разказа „Пеперудите и Лайла“

Люба Тодорова за разказа „Албена“

Мильо Велчев за разказа „Претопени Чувства“

Илиана Вълчева за разказа „Неспособни да летят“

Специално отличие бе отредено на Ярослава Христова за разказа „Вятър и Вятърът“.

Авторите на най-добрите разкази получиха предложение от издателство „Световит“ за публикуване на творбите им в антологичен сборник. В деня на награждаването бе официално открита и изложбата на пловдивския живописец Пламен Бешков – „Равновесие“, посветена на темата на конкурс.

По повод успешния финал на конкурса, официалното поставяне на портрета на хаджи Станьо Врабевски и като благодарност за оказаната чест, д-р Врабевски даде официална вечеря.