Един по различен 6 май | Фондация Българска Памет
img

Един по различен 6 май

Граждани и политици от България и Македония, заедно отбелязват Деня на храбростта 6 май на българския военен мемориал в Ново село, Македония

За десета поредна година Фондация Българска Памет организира поклонение на българския военен мемориал в Ново село, Македония и тържествено честване на Деня на храбростта 6 май. В инициативата и тази година ще се включат свещеници от Македонската православна църква, граждани, политици и общественици от България и Македония. В поклонението ще вземат участие Детския хор и Духовия оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ – София, както и 350 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

В деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги, заупокойна молитва в памет на падналите герои ще бъде отслужена от главата на македонската църква дядо Стефан, архиепископ на Охрид и Македония. С възлагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали ще отдадат и гвардейци от Националната гвардейска част.

BGMF-6-May-2015-(6)

Снимки: архив на Фондация Българска Памет

Военният мемориал в Ново село, е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии  на Стара България. От 2006 г. в обновеният военен мемориал се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.

Фондация Българска Памет цели да превърне родолюбивата инициатива на поклонението в Деня на храбростта 6 май в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония и в перспективата на общото европейско бъдеще.

Поклонението на българския военен мемориал в Ново село, Македония ще се извърши от 12.30 часа (Източноевропейско време).

Поклонение на българския военен мемориал в Ново село, Македония (6 май 2014 г.)

Кратък филм за българския военен мемориал в Ново село, Македония