Д-р М. Врабевски: Младите вече виждат България в световния ред | Фондация Българска Памет
img

Д-р М. Врабевски: Младите вече виждат България в световния ред

“Всяко общество се гради на интелектуалния елит. За нас е важно да няма изтичане на мозъци, да разберат младите хора новото място на България”, каза в интервю за БГНЕС д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет.

Всички вече са разбрали, че сами градим средата си и все повече здравомислещи хора няма да очакват държавата да реши всички проблеми или правителството, или политиците. Трябва да умеем сами да се справяме с предизвикателствата. За нас от Фондация “Българска памет” беше изключителна чест да бъдем официално поканени да участваме в Глобалната инициатива на Бил Клинтън. Привлякохме неговото внимание с програмата ни “Път към висшето образование”. Това е един от основните приоритети и на самия Клинтън – както да няма изтичане на кадри от страната, така и като останат в страната си да се реализират успешно. Всяко общество се гради на интелектуалния елит. Не смятаме да бъдем изключение. Напротив, това, което правим беше забелязано”, разказа д-р Врабевски, носител на наградата “Филантроп на 2011 г.”.
Фондацията е разпростряла дейността си в 12 града в Югозападните Родопи, като дава шанс на младите хора с езикови курсове, с професионална квалификация, алтернативна заетост, обучение по европейски проекти и най-вече финансиране на кандидатстудентски курсове, създавайки млади кадри. ” Добре е да се запитаме правим ли достатъчно за младите. За нас е важно да няма изтичане на мозъци, да разберат младите хора новото място на България. Да разберат, че в условията на евроинтеграция и в условията на членство в Европейски съюз за тях има много възможности, които са на една ръка разстояние, просто трябва да знаем как да ги стигнем”, обясни той.
Младите хора, които фондацията подпомага са виждали и Брюксел, и Европейския парламент и вече виждат новото място на България в световния ред, разказа още Врабевски. Според него можеш да допринесеш за развитието на едно общество, само ако изпитваш истински афинитет към него, ако наистина си влюбен в него.
“Мисля, че България дава добри възможности, но те не се използват добре. Нямаме много добра информационна среда, за да сме сигурни, че младите хора са добре запознати с шансовете, които имат в собствената си страна. За това стана много популярна тази тенденция за напускане на страната като най-лесното решение. Смея да твърдя, че се наблюдава и обратна тенденция – освен завръщане на имигранти, които искат да се реализират в родината, има и голям интерес на младите хора към собствените ни ВУЗ-ове и реализация тук”.
“Целта на подобни срещи като тази в Ню Йорк е идеите да се превърнат в действия. Това са ангажименти за по-добър живот, за това не случайно всеки един от участниците в тази среща се ангажира с някакъв проект, който да доведе до подобряването качеството на живот на дадена група от населението.
Основните приоритети са най-спешните – да се спасяват животи, да се подобрява здравеопазването и да се борим с промените в климата. Но заедно с това започна много да се говори за достойнство и свобода като величини, които са много по-ценни от храната и водата, защото в условия на робство, както каза и Хилари Клинтън, не може да се усети сладостта на храната”, смята д-р Врабевски.