Д-р Милен Врабевски, Президента Росен Плевнелиев и евродепутата д-р Андрей Ковачев на посещение на българската общност в Албания | Фондация Българска Памет
img

Д-р Милен Врабевски, Президента Росен Плевнелиев и евродепутата д-р Андрей Ковачев на посещение на българската общност в Албания

На 29 май, 2017г., д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, бе на посещение в градовете Билища и Корча, Република Албания.

Това е второ посещение на д-р Врабевски в Албания, в рамките на два месеца, а целта му бе да продължи разговорите и срещите, свързани с планирани съвместни инициативи между местни организации и Фондация Българска Памет.

Втората визита на д-р Врабевски в Билища и Корча, бе съвместно с Росен Плевнелиев, Президент на България (2012-2017г.) и председател на фондация „Решения за бъдещето“ и евродепутата д-р Андрей Ковачев, който активно работи в ЕП за признаване на нашето малцинство в Албания.

В рамките на посещението в областния град Корча, се проведоха срещи със зам. кмета на общината – Бенильа Темели, представители на местната власт, на българската общност и ученици и учители от местното училище.

В град Билища, д-р Врабевски, г-н Плевнелиев и д-р Ковачев, проведоха среща с кмета на града г-н Бледион Налбати, който изрази своето желание за по-нататъшно сътрудничество за общи инициативи с Фондация Български Памет и фондация „Решения за бъдещето“ и подчерта добрите отношения между българи и албанци на територията на общината.  След, което бе проведена среща с директора на училище „Дритъро Аголи“ в гр. Билища, както и с ученици и учители. По време на срещата д-р Милен Врабевски направи дарение за създаването на кабинет за изучаване на чужди езици, където ще се преподава и български език.

На срещите в Билища и Корча присъстваха и председателя на Дружеството за албанско-българско приятелство Димитри Никола, зам.председателя Ервис Талюри и секретаря Яни Никола.

По време на своята визита в Албания д-р Милен Врабевски заяви готовност да продължи да подкрепя работата на неправителствените организации и българската общност, и направи дарения за местните училища.

Посещението на д-р Милен Врабевски в албанските градове с представители на местната власт и българската общност е част от дейността на Фондация Българска Памет свързана с реализирането на образователни инициативи  за интеграция и социализация на българските общности от историческата ни диаспора.

Снимки: Фондация Българска Памет