Д-р Милен Врабевски подкрепи представянето на иновативен метод за лечение на деца с аутизъм | Фондация Българска Памет
img

Д-р Милен Врабевски подкрепи представянето на иновативен метод за лечение на деца с аутизъм

„Няма нищо по-важно от децата на България и ние сме тук, за да подкрепим тяхното развитие и да направим така, че те да се чувстват пълноценни и да дават своята положителна енергия за обществото, от което са част“, това сподели д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, по време на конференция “Транскраниална електростимулация за възстановяване мозъчните центрове на речта при деца с аутизъм и други проблеми в развитието”.

За първи път в България пристига американският лекар д-р Хари Шнайдер – най-известният в света специалист по транскраниална електростимулация за възстановяване на мозъчните центрове на речта при деца с аутизъм и други проблеми в развитието. В рамките на две седмици д-р Шнайдер ще обучи български лекари и терапевти от най-големите специализирани болници и центрове в София, Пловдив и Варна. Освен със специалисти логопеди, психолози и невролози д-р Шнайдер ще се срещне и със семействата на деца с аутизъм. Първата експериментална група неговорещи и слабо говорещи деца с аутизъм вече участва в терапия, която по статистиката на д-р Шнайдер има 85% успеваемост.

По време на конференцията, провела се в София на 9 юли, 2016 г., невролози, психолози, педиатри, журналисти и семействата на деца с проблеми в развитието имаха възможност подробно да се запознаят с иновативния метод на работа на д-р Шнайдер, и да присъстват на демонстрации на терапията му. „Човешкият мозък е машина, която реагира на всичко, което ни заобикаля, езикът е универсално средство за предизвикване на емоции и за да разберем какво се случва в мозъка на деца с проблеми в развитието е необходимо подробно да изучим всеки отделен център от него“, сподели д-р Шнайдер пред участниците в конференцията.

Д-р Шнайдер е невролог и специалист по езиково-говорни патологии. Работи към медицинските центрове на Университетите „Колумбия” и „Йейл”. Провел е множество проучвания и клинични изследвания върху иновативни форми на речева терапия, комбинирани с музикотерапия, физически упражнения за стимулиране на малкия мозък и невромодулация (транскраниална електростимулация) за възстановяване функциите на речта при неговорещи и слабо говорещи  хора с аутизъм.

Събитието се организира по инициатива на Сдружение за деца с проблеми в развитието „Бонитатис” и с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски, Фондация Българска Памет.

За повече информация относно престоя на д-р Шнайдер и предстоящите работни групи по места, моля свързвайте се с г-жа Дани Димитрова, Сдружение за деца с проблеми в развитието „Бонитатис”, ел. поща: info@bonitatis.org; моб. телефони: 0898 65 34 20, 0882 46 11 63; http://bonitatis.org/

Снимки: Моника Младенова