Д-р Милен Врабевски подпомогна издаването на уникална историческа книга за „Белене“ | Фондация Българска Памет
img

Д-р Милен Врабевски подпомогна издаването на уникална историческа книга за „Белене“

Д-р Милен Врабевски бе спецален гост на дискусия, посветена на книгата на Борислав Скочев  „Концлагерът „Белене“ 1949-1987“.  Фондация „Българска памет“ подкрепи издаването на уникалната историческа разработка, която със своите 924 страници и близо 1800 бележки е едно от най-мащабните изследвания, правени до момента по темата в България. Именно за това трудът на Борислав Скочев е безценен принос не само за българската, но и за световната историография.

Събитието се проведе на 22 януари, а участие в него взеха Христо Христов, разследващ журналист и представител на фондация „Истина и памет”, организирала наскоро изложбата „Свидетели: памет за концлагера в Белене”,  представител на културен център „Евгени Босилков” в град Белене и отец Паоло Кортези. Исторически преглед на периода направи проф. Евелина Келбечева.

Своите кошмарни спомени споделиха бившите лагерници Цветана Джерманова, Петко Огойски, Дянко Марков, Сабри Искендер, а Васил Георгиев-Кръпката пренесе гостите отново на острова с незабравимата „Песен за щеката”.