Д-р Милен Врабевски на посещение на българската общност в Албания | Фондация Българска Памет
img

Д-р Милен Врабевски на посещение на българската общност в Албания

На 18 април, 2017г., д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет бе на посещение в градовете Билища и Корча, Албания.

Целта на посещението на д-р Врабевски бе да се запознае с представители на българската общност и да проведе разговори за бъдещи съвместни инициативи между местни организации и фондацията. По време на гостуването си той се срещна и с ученици от двете паралелки за изучаване на български език „Св.св. Кирил и Методий“ и отправи покана за участието им в Есенния семинар на Фондация Българска Памет.  Д-р Врабевски направи дарение за развитието на двете паралелки.

В рамките на своето посещение в град Билища, община Девон, д-р Врабевски проведе разговор и с кмета на града г-н Бледион Налбати, който изрази своето желание за по-нататъшно сътрудничество за общи инициативи с Фондация Български Памет и подчерта добрите отношения между българи и албанци на територията на общината.  В областния град Корча, д-р Врабевски посети Дружеството за българо-албанско приятелство и разговаря с представители на българската общност. Той осигури средства за дейността на организацията и пое ангажимент за бъдещи съвместни дейности. На срещите в Билища и Корча присъстваха председателя на Дружеството за албанско-българско приятелство Димитри Никола, зам.председателя Ервис Талюри и секретаря Яни Никола.

IMG_4893-

Пред представителите на общността д-р Врабевски заяви готовност да подкрепи активно проевропейски кандидат за кмет на Мала Преспа – област с 9 български села.

В края на месец май д-р Врабевски планира съвместна визита в Албания с Росен Плевнелиев, Президент на България (2012-2017г.) и Председател на Фондация „Решения за бъдещето“ и евродепутата д-р Андрей Ковачев, който активно работи в ЕП за признаване на нашето малцинство в Албания.

Посещението на д-р Милен Врабевски в албанските градове с представители на местната власт и българската общност е част от дейността на Фондация Българска Памет свързана с реализирането на образователни инициативи  за интеграция и социализация на българските общности от историческата ни диаспора.