Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет с подкрепа за музикален спектакъл на младежи от Босилеград | Фондация Българска Памет
img

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет с подкрепа за музикален спектакъл на младежи от Босилеград

По случай Денят на българската просвета и култура и на нашата писменост – 24-ти май, децата от ОУ „Георги Димитров“ в Босилеград участваха в създаването на детски музикален спектакъл под наслов „Продавач на надежда“, текст: Джани Родари, превод на Валери Петров, музика: Петър Ступел и Юри Ступел. Действието на постановката се развива в класната стая, където около 20 ученици от Основното училище в Босилеград пяха заедно с Хайгашот Агасян и Юри Ступел, в спектакъла участваха и актьорите Ивайло Захариев, Веселин Цанев и Ивайло Калоянчев. Спектакълът е създаден по идея на Светослав Пеев, Горан Младенов – учител по музика, организатор на инициативата е Ивана Младенов-Бочева.
На 24 май децата, професионалните актьори и музиканти от България, имаха две представления в читалището „Център за култура“ в град Босилеград, Република Сърбия. На 30 май, 2017 г. групата от Босилеград имаше представление и в столичния Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

„Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет финансираха пътуването и престоя на групата от Босилеград в София. Благодарение на това, ние се представихме пред българска публика. Обърнах се към д-р Врабевски за подкрепа, защото той има отношение към инициативи, свързани с работа с деца от историческата диаспора. В българската общност в Сърбия, вашето име е известно на всички, заради постоянната ангажираност и подкрепа на дейности на българите от общността“, това сподели Ивана Младенов-Бочева, организатор на инициативата.

Снимка: Групата от Босилеград пред паметника на цар Самуил в София.