Д-р Милен Врабевски пред „24 часа“ – Децата на България са изключително ценни за мен | Фондация Българска Памет
img

Д-р Милен Врабевски пред „24 часа“ – Децата на България са изключително ценни за мен

 

Ще направим Балканско турне за 6-ия ми албум
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Д-р Милен Врабевски е изпълнителен директор и собственик на научноизследователската организация “Комак Медикал”, и основател на Фондация Българска Памет. Притежава две частни детски градини “Росица” и училище “Цар Симеон Велики”, обявено за “Училище – посланик на Европейския парламент”. Д-р Врабевски е композитор, текстописец и музикален продуцент, има продуцентска къща и звукозаписно студио – Intelligent Music.

Бандата заби в София и Бургас. СНИМКА: STANSREBAR

 

– Преди броени дни приключи турнето на вашата супергрупа Intelligent Music Project. Предвид епидемиологичната обстановка защо поехте риска то все пак да се състои?

 

– Първо искам да благодаря на всички, които отделиха от времето си и посетиха четирите ни концерта. Въпреки че не беше лесно, тези концерти бяха правилното решение за мен. Те бяха като един прозорец, през който хората да погледнат, без да виждат ограничения, вируси и пандемии, а напротив – голяма сцена и хубава музика, изсвирена от най-добрите български музиканти. И, разбира се, Рони Ромеро, нашия основен вокалист в момента, когото всички познавате като фронтмена на легендарната група Rainbow.

 

– Как избирате музикантите, с които искате да работите – например в новия албум на Intelligent Music Project, който скоро ще излезе, ще участват двама световноизвестни барабанисти.

 

– Да, това са Боби Рондинели (“Блек Сабат” и “Рейнбоу”) и Тод Зукърман (“Стикс”). С тях ще пеят Рони Ромеро, Джон Пейн, Карл Сентънс и Рич Гризман. Албумът логично е доминиран от Рони. Това е посоката на развите в стила ни, по която се водим в избора си на подходящата вокална бленда. Така избирам и барабанистите: с Тод ни запозна Джон Пейн, а с Боби – нашият publicist в Щатите Били. Всички видяха, че имат да работят по много добър материал в топзвезден екип. Моята награда бе техният ентусиазъм.

 

– Intelligent Music Project направи голям пробив в Гърция с песента Every Time. Защо според вас точно тя направи впечатление?

 

– Да, вече сме на първото място в най-престижната им рок класация – тази на rockradio.gr. За няколко седмици изпреварихме “Скорпиънс”, “Дийп Пърпъл”, “Уайтснейк” и “Ролинг Стоунс”. Това парче се харесва на всички. Има тази магия на световен хит, който просто пленява с някакъв необясним чар. Елена Розберг твърди, че това е най-доброто парче, което съм писал. В тази връзка редно бе да пробваме и в Гърция. Там наша група не е пробивала. Време ни беше. След това ще включим Гърция в балканското си промо-турне през май, което ще представи новия ми, 6-и албум: The Creation. Имаме вече промоутъри навсякъде, а за Румъния лично се ангажира Рони Ромеро с годеницата си (те живеят в Букурещ – б.а.).

 

– Не само музикалната част от дейностите ви обаче тече с пълна сила в тези трудни времена. Благотворителната Ви дейност също кипи – Албания сякаш ви е слабост, защо помагате на българите там?

 

– Наскоро снабдих 3-а поредна болница в гр. Св. Никола, РС Македония със защитни облекла и пособия от първа необходимост. Нямам специални акценти. След като снабдих община Преспа (Пустец, Албания) с питейна вода (ремонтирах водопровода), купих им линейка, пожарна и джип за социален патронаж. Току-що бе загасен поредният сериозен пожар в труднодостъпна местност, с високопроходимата пожарна, която им подарих (на границата с Гърция). Преди това чаках 3 години държавата да го направи… След това се върнах на училището в центъра на общината с 9 български села. Сега обзавеждам учителската им стая и правя компютърна зала. Не бива да забравяме нашите братя и сестри… Останали са извън границите ни не по тяхна воля. Редно е да присъстваме в живота им. Призовавам и властите да се сетят, че там предстои преброяване на населението, а наскоро бе регистрирано малцинството ни там. В региона е редно да има магистрала, съслужение и медии (нищо от това за последните 30 години). Казано е: Не им се сърдете, толкова могат… Но е редно и ние да участваме с каквото е по силите ни, защото и ние сме държавата.

 

– Как дойде идеята да подкрепяте българските общности зад граница?

 

– Аз подпомагам български деца в страната и диаспората ни за успешно развитие и свързаност. Нямам предпочитания (и дано ми стигнат силите постоянно да заменям държавата в това). Липсата на държавна политика за българите в чужбина в условия на демографска криза е основният ми мотивиращ фактор. Иначе семейната ми среда, включително на бежанци от войните за Национално обединение, бе основна движеща сила за специалния ми интерес към общностите ни зад граница.

 

– Развивате много широка благотворителност, кога и защо решихте да помагате?

 

– Успешни са хората, които инвестират в средата, в която са потопени. Това е работещ цивилизационен принцип. В момента например подпомагам 12 многодетни семейства. Имам такава практика от повече от 10 години вече. С мое финансиране са се родили 36 бебета с асистирана репродукция. След раждането им обаче е редно да махнем битовизмите от главите на родителите, за да остане безусловната обич към тях. Само така могат да станат достойни граждани на прогресиращо общество.

 

– Вероятно много хора ви търсят за помощ. Как избирате каузите си?

 

– Те са ясно формулирани национални приоритети: битка с демографската криза, европейска интеграция на диаспората ни, кариерно развитие и образование за младите ни хора и истината за културно-историческото ни наследство. Наскоро излиза втората част от одобреното от МОН помагало по история ‘‘Моята България”, работим по утвърждаване истината за българската азбука и хилядолетните ѝ традиции, нови факти за спасени десетки хиляди граждани на Европа от еврейски произход благодарение на българската държава (извън нашите 50 хиляди). Има и много други теми, разбира се.

 

Следвам всички тези каузи неотклонно и винаги се радвам, когато и държавните или европейски институции участват в тях: примерно току-що завърши първата среща на младежи от България и РС Македония в рамките на новоучредената от моята фондация Българска Памет и фондация Ханс Зайдел “Академия за млади лидери и евроинтеграция”.

 

Десетки млади хора, които не са покварени от политически пристрастия, търсят общото помежду си, за да поемат лидерството в едно по-добро бъдеще.

 

– Случвало ли се е да се разплачете, виждайки трудностите на някого, преди да помогнете?

 

– Да, веднъж: когато зазвуча химнът и вдигнахме родното знаме на възстановения и поддържан от мен военен мемориал в Ново село, Струмишко, Република Северна Македония, преди повече от 10 години. Дадох си сметка какво сме постигнали, с какви невероятни хора си партнираме там, в лицето на дядо Наум – митрополит Струмишки, и какво е без да си държавен глава, в твоя чест да се случи това на свято място, но на вражеска територия… Лесно е днес да се направи, но тогава…

 

– Как виждате бъдещето на страната ни с поколението, което сега се учи?

 

– Имаме невероятно талантливи деца. Вярвам в техния потенциал и съм оптимист за бъдещето на България!

 
 

Intelligent Music Project

 

и Рони Ромеро

 

забиха в София и Бургас

 

Двучасовото рокшоу на супергрупата на д-р Милен Врабевски Intelligent Music Project събра почитателите на твърдия саунд на двата концерта на бандата – в София и Бургас, съответно на 18 септември в “София лайф клуб” и на 19-и в Летния театър в черноморския ни град. Вокалист на единствения по рода си подобен проект в България е фронтменът на легендарната група Rainbow Рони Ромеро.

 

Пред феновете излязоха още едни от най-добрите български музиканти – Стоян Янкулов – Стунджи, Славин Славчев, Бисер Иванов, Боби Косатката, Ивайло Звездомиров, Иво Стефанов, Лина Никол и Самуел Ефтимов. Всички те заедно с прочутия чилийски певец изпълниха парчетата от последните два албума на Intelligent Music Project – Sorcery Inside и Life Motion. По време на цялото шоу Рони Ромеро не спря да се шегува с публиката и дори помоли феновете да изпеят Happy Birthday, с което искаше да поздрави своята любима, която бе дошла от Румъния, за да го придружи по време на концертите. Музикантите от Intelligent Music Project не пропуснаха да изпълнят и тоталния хит на групата Every Time, който към този момент е на първо място в класацията на гръцкото Rock Radio 104.7, изхвърляйки от нея имена като Deep Purple, Scorpions и Rolling Stones.

 

Нестихващи аплодисменти и възгласи съпровождаха изпълненията на парчетата, изцяло композирани от д-р Милен Врабевски. Той е автор не само на музиката и текстовете, но и продуцент на всичките пет албума на групата. През годините в тях участват световноизвестни имена като Саймън Филипс и Джоузеф Уилямс от Toto, Джон Пейн от Asia, Карл Сентънс от Nazareth, Джон Лоутън, Нейтън Ийст и др.

 

Д-р Врабевски е единственият българин, който е събирал в свои проекти толкова много големи музиканти.

 

За качеството на парчетата присъстващите на концерта коментираха, че рядко на наша сцена може да се чуе толкова стойностен рок. Като специална изненада пред публиката се появи Йордан Караджов от “Сигнал”. Заедно с него музикантите от Intelligent Music Project изпълниха своята обща песен “Приказка”.

Източник: www.24chasa.bg