Д-р Милен Врабевски връчи специалната награда на Фондация Българска Памет в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят” | Фондация Българска Памет

Д-р Милен Врабевски връчи специалната награда на Фондация Българска Памет в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Д-р Милен Врабевски връчи лично специалната награда на Фондация Българска Памет в Националния литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят”. И до днес това е единственият конкурс, който си поставя за цел да стимулира творческите заложби и потребности на учениците в гимназиална възраст, насочвайки ги към създаване на авторски текстове на чужд език.

На тържественото награждаване, което се проведе в Арт салона на Радио Варна, бяха отличени 11 ученици, сред които и Никълъс Крисчън Бринтол, който за втора поредна година печели специалната награда на конкурса.

„Вие, скъпи млади хора, градите мостове, защото именно чрез писменото слово, което са завещали нашите прадеди, се градят нови светове. Вие създавате свързаност и достойно поемате щафетата на потомците на Княз Борис – Светите Седмочисленици, които са били донор и мерило за цивилизация. Именно през езиците, които учите, вие създавате онази свързаност, която не е бюрократичен термин в Брюксел, а е единственият вариант, в тези условия, цивилизацията да просъществува,“ обърна се към талантливите млади хора в залата д-р Врабевски.

През целия период на съществуването си Националният литературен конкурс „Този безкраен свят“ на Първа езикова гимназия – Варна се радва на пълното съдействие на Фондация Българска Памет и д-р Милен Врабевски, който е бивш възпитаник на гимназията. Община Варна също подкрепя конкурса, а заедно с Фондация “Българска памет” активно си сътрудничат в приобщаването на българите от диаспората. Именно затова в конкурса могат да участват и ученици от българската историческа диаспора в Молдова, Украйна, Албания, Сърбия и Македония.

Идеята за Литературния конкурс се заражда през учебната 2006/2007, а първите си лауреати конкурсът отличава през май 2007 г. Още от първата година на своето провеждане в него се включват над 30 ученици от цялата страна, а също така и от Чехия, Унгария и ФРГ. С всяка следваща година участниците се увеличават, което по безспорен начин доказва необходимостта от съществуването на един такъв форум, даващ поле за изява на талантливите млади хора на България.

Прави впечатление, че наред с традиционно участващите представители на езиковите гимназии, все по-често се включват и печелят награди ученици от средни училища и професионални гимназии. Две от наградите през тази година например – специалната награда на Фондация Българска Памет и първо място в раздел английски език спечелиха ученици от СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш. Наградният фонд за тази година бе 1900 лв., който се разпредели между 11 ученици.