Д-р Милен Врабевски бе специален гост на 11-ия фестивал на фолклорната носия в Жеравна | Фондация Българска Памет
img

Д-р Милен Врабевски бе специален гост на 11-ия фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Председателят на Фондация „Българска памет“ стана част от 11-ото издание на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Той бе специален гост на събитието по покана на организаторите от Национален ансамбъл „Българе“. Д-р Милен Врабевски е един от приятелите и спомоществувателите на родолюбивата инициатива, която дава възможност на посетителите да се потопят в света на българския бит и традиции отпреди 150 г.

През 2016 г. д-р Милен Врабевски бе награден с приза „Апостол на българщината“. Той който се присъжда на личности с особени заслуги за съхранениетo и развитието на българската историческа и културна памет. Журито, наброяващо 80 членове, единодушно взе решение именно д-р Врабевски да бъде награден с отличието заради дългогодишната си работа, свързана с опазването на националната ни идентичност и ценности и оказването на подкрепа на българските общности извън пределите на страната.

Над 20 хиляди посетители се събраха край село Жеравна, за да се включат в 11-ото по ред издание на международния фестивал на фолклорната носия. Сред тях имаше и десетки гости от целия свят, които пристигнаха със своите национални носии. Уникалното по рода си събитие даде възможност на хората да почувстват бита и порядките на нашите предци, живели по време на Възраждането.

През трите дни на фестивала гостите станаха свидетели на традиционната българска сватба на холивудската звезда Бен Крос, народни борби, надиграване, нестинари, автентична кухня отпреди 150 години и много други.

 Вдъхновяващите кадри от фестивала, заснети с дрон, са на Dragomir Uzunov.