Д- р Милен Врабевски бе награден с почетен медал с лента от кмета на Варна Иван Портних | Фондация Българска Памет
img

Д- р Милен Врабевски бе награден с почетен медал с лента от кмета на Варна Иван Портних

В навечерието на деня на Варна 15 август, д-р Милен Врабевски бе отличен със специалната награда от  кмета на морската столица Иван Портних, за обществени заслуги и принос в утвърждаване на националната идентичност в перспективата и ценностите на европейското гражданство – плурализъм, толерантност, съгласие и културно многообразие. Наградата бе връчена във връзка с полученото от председателя на Фондация Българска Памет признание от  Европейския парламент „Европейски гражданин за 2013 година“ за програмата Силна национална идентичност – силна европейска идентичност.

Инициативата се спонсорира от д-р Милен Врабевски от учредяването на Фондация Българска Памет през 2007 година и цели утвърждаване на националното самосъзнание и популяризиране на европейските ценности и културна идентичност сред млади граждани на България и сред ученици  от българската диаспора в държави, съседни на Европейския съюз – Украйна, Молдова, Македония и Сърбия. По традиция инициативата. Програмата среща младежите в рамките на  културно-образователни семинари, посещения на значими за историческата памет места, както и честване на големи национални празници в България и в европейските институции в Брюксел. От началото си през 2007 година проектът е включил повече от 3000 младежи като посланици на ценностите на европейската интеграция и е дала възможност на участниците в нея да познават и  уважават своето минало, както и да споделят многообразието на своите национални и културни принадлежности в духа  на общото европейското бъдеще. По традиция семинарите се провеждат всяка пролет и есен в в град Варна.

   „ Изключително удоволствие за мен е да наградя д-р Врабевски, ако има будители в наше време то той е един от тях“, изтъкна при връчването на почетния знак Иван Портних.
Д-р Врабевски благодари за признанието, като подчерта „Наградата представлява допълнителна мотивация за мен и за дейността на Фондация Българска Памет. Считам за своя привилегия и за свой обществен дълг оптимизма за успеха на България, както и за успеха на Варна. Заедно ще успеем още повече“.

В навечерието на Деня  на Варна 15 август Фондация Българска Памет представя  в Морската градина пътуващата изложба СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ И ДЪРЖАВАТА НА ДУХА, посветена на автентичния български принос в световната култура, кирилицата – българската азбука. Изложбата ще бъде открита в Европейската комисия на 5 септември, в рамките на националните чествания 1150 години от Моравската мисия на Кирил и Методий, под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.