Д-р Врабески участва в годишната среща на „Глобалната инициатива на Бил Клинтън“ | Фондация Българска Памет
img

Д-р Врабески участва в годишната среща на „Глобалната инициатива на Бил Клинтън“

От 23 до 25 септември в Ню Йорк се проведе годишната среща на Глобалната инициатива на Бил Клинтън (Clinton Global Initiative). Основана през 2005 г. от 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън, CGI ангажира световни лидери от всички области за създаване и прилагане на новаторски решения на най-належащите предизвикателства в света. „Международното сътрудничество в търсене на решения на проблемите на света трябва да има приоритет пред различията, които ни разделят!“ – Бил Клинтън.
Участие в сесиите на CGI по лична покана на президента Клинтън от българска страна взе председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски.
Подложените на дискусии теми на годишната среща през 2012 г. са заострили фокуса на обсъжданията върху проблемите за глобално проектираме на съвременния свят и за създаване на повече възможности и по-голямо равенство в средата за живот и труд през 21 век. В различните сесии на събитието са взели участие икономически и политически лидери като американският президент Барак Обама и кандидатът за поста Мит Ромни, Бил Гейтс, Карлос Слим, Уорън Бъфет, Крал Хуан Карлос, кралицата на Йордания Рания и др. Годишната среща на CGI е завършла с над 150 нови глобални ангажименти, поети от членовете на инициативата, на стойност повече от 2 млрд. долара. В перспектива се очаква ефектите от различните инициати да повлияят положително живота на близо 22 милиона души по целия свят.