Д-р Врабевски с поредно мащабно дарение в албанския район Мала Преспа | Фондация Българска Памет
img

Д-р Врабевски с поредно мащабно дарение в албанския район Мала Преспа

Д-р Врабевски и Фондация Българска Памет направиха поредното си голямо дарение в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени.
След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията осигури цялото обзавеждане за кабинетите на обновената община, състоящо се от 44 бюра, 44 шкафа, 60 стола, конферентни маси, както и 25 компютъра.
На официална церемония пред сградата на общината, дарението бе предадено на кмета на Пустец от представители на фондация Българска Памет и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Албания Ивайло Киров, който оказа активна организационна подкрепа.
Ремонтът на новата сграда на общината, в която се помещава и местната пожарна, е към своя край. Съвсем скоро обзавеждането ще бъде монтирано и ще бъде направено официално откриване.
„Изключително благодарни сме на д-р Милен Врабевски, който откликна на нашата молба и веднага организира закупуването и изпращането на мебелите. За пореден път той помага на общината и се грижи за комфорта на гражданите“, сподели зам. кмета на Пустец Яни Никола.
Според българката от Пустец Софика Мале, Фондация Българска Памет е организацията, която в последните 5 години е допринесла най-много за развитието на района, показвайки на местните, че могат да разчитат на помощ и грижа от България.
Припомняме, че обзавеждането на общината е второто най-голямо дарение в региона от страна на Фондация Българска Памет след дарените от нея през 2020 г. линейка, пожарна кола и високопроходим автомобил за социален патронаж.
През същата година, отново с финансиране на фондацията, бе ремонтиран водопровода в с. Туминец, благодарение на което бе възстановено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Преспа.
Благотворителните дейности на Фондация Българска Памет в Албания продължават с обзавеждането и оборудването на училищна библиотека, учителска стая и модерен компютърен кабинет в училището в Пустец. В момента в него се обучават деца от деветте села на общината.
Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет имат ключова заслуга за инициирането и организацията на целия процес по признаването българското малцинство в Албания през 2017 г. – нещо, което коренното българско население в страната очаква от 1934 г.
 
През 2023 г., отново по инициатива и финансиране на Фондация Българска Памет, в Мала Преспа пристигнаха български кардиолози, които преглеждаха безплатно населението на 9-те села, част от района. Тогава екипът на проф. Иво Петров прегледа над 200 пациенти, а няколко месеца по-късно Фондация Българска Памет дари медицинска апаратура и консумативи на болницата в Пустец.