Д-р Врабевски с плакет за цялостната му научно-изследователска дейност от Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас | Фондация Българска Памет
img

Д-р Врабевски с плакет за цялостната му научно-изследователска дейност от Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас

Д-р Врабевски бе почетен гост на церемонията по отбелязването на 40-та годишнина от създаването на Лабораторията по математична химия в Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас.
 
По време на събитието проф. Бозов и проф. Меканян връчиха на д-р Врабевски плакет за цялостната му научно-изследователска дейност в качеството му на член на Академичното настоятелство на висшето училище в Бургас.
Сред специалните гости бяха още президентът на Р България Румен Радев, Димитър Николов, кмет на Община Бургас, Михаил Ненов, зам.-кмет по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ към Община Бургас, проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас, д-р Илко Семерджиев, членове на УС на настоятелството на университета, представители на Търговско индустриалната камара, бивши ректори на Бургаския държавен университет.
През годините лабораторията по математична химия реализира постижения в областта на моделирането на токсикологични и екологични ефекти, чрез разработка на така наречените QSAR. Това са математически модели, чрез които могат да се прогнозират физикохимичните и биологични реакции на веществата.
Поздравяваме екипа на Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Лабораторията по математична химия за високите постижения и им пожелаваме да не спират да градят!