Д-р Врабевски връчи специалната награда на Фондация Българска Памет на Националния ученически конкурс “Будител” | Фондация Българска Памет
img

Д-р Врабевски връчи специалната награда на Фондация Българска Памет на Националния ученически конкурс “Будител”

За поредна година д-р Милен Врабевски е основен спомоществовавател на Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител”, който се организира от Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия, гр. Варна със съдействието на Община Варна.

Д-р Врабевски връчи  две специални  награди на Фондация Българска Памет – в категория „Драматизация“ на школа „Историка“ от средно училище „П. Р. Славейков“, гр. Кърджали и Награда за цялостно представяне на Клуб по история към Първа езикова гимназия, гр. Варна.

 „Само с познаването на историята и любовта към родния край може да се захранва онова неизмеримо желание да инвестираме в собствената си среда и хората около себе си. Помнете, че колкото повече давате, толкова повече ще получавате. Това, което излъчвате, това ще привличете. Не живейте в страх, бъдете градивни и позитивни. Резултатът от това е, че ще откриете таланта, с който можете да бъдете полезни на другите. Превърнете ефективната полезност в свое ежедневие. Направете така, че да не очаквате благодарност за добрините, които правите всеки ден, но за сметка на това всеки ден да се оглеждате около себе си и да виждате кой има нужда от вас и да подавате безрезервно ръка за подкрепа”, обърна се д-р Врабевски към учениците.

Над 300 ученици от 45 населени места в страната се включиха в шестото издание на Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител”.

Тази година в конкурса участваха рекорден брой ученически проекти – 220. Вдъхновени от основната тема „Възрожденският полет на духа и мечтата за национално освобождение“, те се състезават в общо шест категории: доклад, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация.

Церемонията  по награждаването се проведе в рамките на Националната ученическа конференция на тема: „Ода за свободата”. Тя е посветена на 260-тата годишнина от написването на „История славянобългарска” – първото произведение на българската историография, което е дело на Паисий Хилендарски.