Д-р Врабевски връчи престижното отличие „Будител на годината“ | Фондация Българска Памет
img

Д-р Врабевски връчи престижното отличие „Будител на годината“

Днес, на един от най-светлите празници, Денят на Народните будители, кампанията на Радио FM+ “Будител на годината”, подкрепена от Фондация “Българска памет”, навлезе в своя най-вълнуващ заключителен етап. На официална церемония в резиденция “Тера”, първият носител на званието – д-р Милен Врабевски, връчи престижния приз “Будител на годината 2017” на Румен Манов. Неговата номинация получи билзо 40 % от подкрепата на публиката в отвореното онлайн гласуване на сайта на медията.

Румен Манов бе номиниран за престижното отличие за създаването на книга-уникат от 730 страници, която разказва историята на българите от последните три века, чрез снимки и предмети от негова лична колекция. Книгата е абсолютно уникално издание за България, което променя границите на познанието за българската история. 

Д-р Врабевски връчи и специална награда на един от другите номинирани будители – Силвия Захариева. Тя е преподавател по физика във варненската математическа гимназия “Д-р Петър Берон” и под нейното възхитителното менторство, учениците й грабнаха най-големия приз от конкурс на НАСА за Космически колонии. Българчетата обраха златото в съревнование с 600 деца от цял свят. 

Специални награди получиха и номинираните д-р Анелия Хохвартер,  Ивайло Шопски и авторите на книгата “50 места от българската история извън България” – Теодор Борисов и Светослав Марков, чиято родолюбива инициатива отново е подкрепена от Фондация “Българска памет”.

Почетна номинация за Будител на българщината в Македония получи дядо Панде Ефтимов.  Благодарение на него имаме възможност да прочетем “медийния бюлетин” на Цар Иван Владислав – Битолския надпис, в който царят твърди, че е самодържец български, българин родом и е построил отново крепостта Битоля за спасението на живота на българите. За тази своя “пробългарска” дейност, дядо Панде Евтимов е осъден на 9 години по затворите на Югославия, което го води до доживотна инвалидност. Въпреки това той до края на живота си остава ревностен пазител на българската идентичност и традиции.