Д-р Врабевски взе участие във форума „Толерантността в Западните Балкани: ключ към Европа“ | Фондация Българска Памет
img

Д-р Врабевски взе участие във форума „Толерантността в Западните Балкани: ключ към Европа“

Д-р Милен Врабевски взе специално участие във форум на тема „Толерантността в Западните Балкани: ключ към Европа“ по покана на българските представители в Европейския Парламент Асим Адемов и Андрей Ковачев. Събитието е част от официалната програма на Българското европреседателство.

Идеята на форума е да подпомогне реализирането на ключовия приоритет на Българското председателство – европейската интеграция на Западните Балкани, събирайки на едно място представители на заинтересовани страни в сферата на религиозна и етническа толерантност.

Изборът на град София като място за провеждане на този форум е мотивиран от една страна от изтъкването на България като пример за религиозна толерантност и от друга – предоставянето на алтернативна форма на интеграция за Западните Балкани. Освен политическата интеграция, трябва да се работи и за справяне с наследството от миналото в региона. Събитието е в пълно съзвучие със Стратегията на Комисията за Западните Балкани, където е изтъкнато, че страните от региона „трябва да инвестират повече в младото поколение, в нашите бъдещи граждани на ЕС и да им дадат перспектива за бъдещето, не за миналото“.

“Евроинтеграцията е единственото лечение на болките и раните от миналото. И за да е тя приложима на практика, се нуждаем от европейска интеграция с реален смисъл. Това означава колкото можем по-скоро да се договорим, че препоръчваме Западните Блакани да влязат в Европейския съюз и да ги направим негови действащи и ефективни членове.”, обърна се към всички участници към форума д-р Милен Врабевски.